Film og Historie - et nyt initiativ for studerende på AU

Dagens tema: Luther og reformationen

13.03.2017 | Anja Elley

Dato ons 29 mar
Tid 12:30 15:00
Sted Aarhus Universitet, Tåsingegade, Auditorium 1, bygning 1441, lokale 012

Tema: Luther og reformationen (præsenteret af Charlotte Appel)

I år markeres nemlig 500-året for Martin Luthers opslag af hans 95 teser på porten til slotskirken i Wittenberg i oktober 1517. Overalt bliver der holdt møder og konferencer, og i mange medier raser i øjeblikket debatten om, hvorvidt Luther og reformationen banede vejen for demokrati, ligestilling, velfærdstat og individuel frihed – eller der snarere var tale om en bevægelse, der splittede den fælles kirke og cementerede et hierarkisk, patriarkalsk og fremmedfjendsk samfund.

Charlotte Appel vil præsentere en af de vigtigste spillefilm, der er lavet i nyere tid om Luther og reformationen. Filmen imponerer ved en række stærke skuespilpræstationer og et kæmpe arbejde med at skabe scenerier, der kommer tæt på, hvordan der så ud i 1520’ernes og 30’ernes Tyskland. Der er masser af mudder, møg og bogtrykkersværte, skærsildsprædikanter og pavepragt. Men det er også et klassisk eksempel på en såkaldt bio-pic (filmisk biografi), der fortæller en relativ entydig heltehistorie, og som modtog filmstøtte direkte fra protestantiske organisationer få år efter 9/11.

 

Kom og hør nærmere om filmens erindringspolitiske dagsordener – og få samtidig et ”crash course” i reformationens historie! 

Efter filmen vil der være tid til diskussion.

Alle er velkomne

Historie og Klassiske Studier