Hvad er en ’tartsche’?

Det er en af de helt særlige genstande, som medarbejdere på IKS har været med til at skaffe hjem til den nye middelalderudstilling på Moesgaard Museum. Udstillingen 'Fri os fra det onde' blev åbnet af Dronningen d. 9. oktober 2017.

13.10.2017 | Signe Bram

Hendes Majestæt Dronningen er protektor for Moesgaard Museum og indviede den nye permanente udstilling om middelalderen.

Lars Meldgaard Sass Jensen med den særlige 'tartsche'. Skjoldet bærer adelsslægten Skarves mærke med en femtakket stjerne.

Pestepidemier, der lagde landsbyer øde. En konge dræbt af 86 knivstik i en lade. Og en evig kamp for at overvinde fristelser for at nå til paradis. Det er den sorte middelalder. I en ny permanent udstilling inviterer Moesgaard Museum sine besøgende tæt på middelalderens begivenheder – og ikke mindst de mennesker, der levede på denne tid.

”Det har været et ideal for hele formidlingen på Moesgård, at besøgende i udstillingen skulle komme tæt på personerne, på fortidens mennesker, og kunne identificere sig med dem”, sagde museets direktør, Mads Kähler Holst, i sin tale ved åbningsreceptionen.

Middelalderen er fuld af gode historier, for som Mads Kähler Holst beskriver det, er middelalderen en periode fyldt med synd, syndere og sladder, fremmede handelsmænd, rige borgere, fattige tiggere, urene natmænd, fromme og knap så fromme munke.

Samarbejde med universitetet
Udstillingen er lavet i samarbejde med mange institutioner heriblandt Aarhus Universitet. Flere arkæologiske og historiskfaglige medarbejdere på IKS har været med til at lave udstillingen. Lars Meldgaard Sass Jensen er videnskabelig assistent ved Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier. Han har blandt andet været med til at vælge genstande til de dele af udstillingen, der handler om de danske interesser i Østersøen i 1100- og 1200-tallet og adlens borge:

”Når man arbejder med et museum i Moesgaards kaliber, så er der mulighed for at låne nogle genstande, som man ikke ville kunne på små museer – og det har virkelig været sjovt. Vi har kunne få nogle ting hjem til udstillingen, som er noget helt særligt, også genstande som på et internationalt niveau er noget særligt”, siger Lars Meldgaard Sass Jensen.

En af de helt særlige genstande i udstillingen er et krigs- eller turneringskjold, en såkaldt ”tartsche”. Det er det eneste bevarede skjold af sin art i Danmark og har aldrig været udstillet før. Skjoldet blev sidst brugt som parade- og gravskjold i forbindelse roskildebispen Niels Skaves gravfest efter hans død i år 1500 og har siden været opbevaret i Roskilde Domkirke. Skjoldet har været stort set ukendt, indtil domkirken nu har lånt det ud til museets nye udstilling.

Middelalderudstillingen fuldender rækken af permanente udstillinger om oldtid og middelalder på Moesgaard Museum. De første udstillinger om bronzealderen, jernalderen og vikingetiden blev åbnet, da museets nye udstillingsbygning blev indviet i oktober 2014. Siden er udstillingsafsnittet om stenalderen åbnet i oktober sidste år. Alle de permanente udstillinger er indviet af Dronningen.

Middelalderudstillingen åbnede for publikum tirsdag d. 10. oktober 2017.

Udstillingen er blandt andet lavet i samarbejde med museer i Tyskland, Ungarn og Rumænien.

Den nye middelalderudstilling og de øvrige permanente udstillinger på museet er opført med støtte fra Nordea-fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Du kan læse mere om middelalderudstillingen her.