Sensationelt fund af vikingeborg ved Køge

Arkæologer fra Danmarks Borgcenter og Aarhus Universitet har - i samarbejde med Vallø Stift - fundet hidtil ukendt vikingeborg på en mark vest for Køge. Fundet kan vise sig at blive en vigtig brik i forståelsen af Danmarkshistorien.

04.09.2014 | AU Kommunikation, Arts

Søren Sindbæk og Nanna Holm ved udgravningen (klik for stort billede).

Grundplan af vikingeborgen Fyrkat lagt oven på Vallø Borgring. De røde markeringer viser, hvor der er blevet udgravet på Vallø Borgring (klik for stort billede). © Danmarks Borgcenter

På Vallø Stifts marker vest for Køge har arkæologer afdækket sporene af en cirkelformet borg med jordvolde. Den cirkelformede borgvold svarer til de berømte trelleborge, som blev bygget af kong Harald Blåtand omkring år 980:

”Det er første gang i over 60 år, at der findes en ny ringborg fra vikingetiden i Danmark,” fortæller museumsinspektør og arkæolog Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter. Og hendes kollega på udgravningen Søren Sindbæk, professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet, supplerer:

”Opdagelsen af den nye vikingeborg er en enestående mulighed for at få ny viden om vikingetidens kampe og konflikter, og vi får nu en ny chance for at undersøge vikingernes mest berømte bygningsværker.”

Fundet ved laseropmåling

Det var nye, nøjagtige laseropmålinger af landskabet, som førte Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter i Vordingborg på sporet af borgen. Et næsten udjævnet voldsted på Vallø Stifts marker viste sig ved nye opmålinger at have et klart cirkelformet omrids, og derfor tilkaldte Nanna Holm og Søren Sindbæk en ekspert i arkæologisk geofysik fra University of York i England.

”Ved at måle små forstyrrelser i jordens magnetisme kan man kortlægge gamle nedgravninger eller volde uden at ødelægge noget. På den måde fik vi i løbet af få dage et forbavsende detaljeret ’skyggebillede’ af borgen. Derefter vidste vi præcist, hvor vi skulle tage fat med udgravninger for at få mest muligt at vide om borgen,” fortæller Søren Sindbæk.

Et af Danmarks mest berømte fortidsminder

Nanna Holm understreger, at borgen var et reelt militæranlæg, og der har måske været kamp om borgen. At borgen er fra vikingetiden, er hun heller ikke i tvivl om.

”Borge, der er opbygget som denne, kender vi kun fra vikingetiden, og det brændte træ i portene, gør det muligt at efterprøve træets alder med kulstof-14 datering og årringsdatering. Vi har sendt prøver til analyse og vil få et resultat i løbet af nogle uger. Dateringen bliver helt afgørende. Hvis vi kan finde ud af, præcist hvornår borgen blev bygget, kan vi måske forstå de historiske begivenheder, den må være knyttet til.”

Vikingernes ringborge er måske Danmarks mest berømte fortidsminder. De tiltrækker turister fra hele verden, og de har flere gange omskrevet Danmarkshistorien.

Listen over uløste spørgsmål er lang

Fundet kan således vise sig at blive en vigtig brik i forståelsen af Danmarkshistorien.

”Vi er nu meget spændte på at få bekræftet, om borgen er fra Harald Blåtands tid eller måske en tidligere konges værk. En militærbefæstning fra vikingetiden kan belyse, hvordan Sjællands tilknytning var til det ældste Danmark og Jellingedynastiet og samtidig give ny viden til forståelsen af den tid, da Danmark blev Danmark,” fortæller Nanna Holm.

Indtil nu er kun små dele af borgen blevet udgravet. Listen over uløste spørgsmål er stadig lang.

”Udgravningen har bekræftet langt mere, end vi turde håbe, men vi ved langtfra alt endnu. Det næste store spørgsmål er, om der har stået store bygninger inde i borgen, som på de kendte trelleborge. Samtidig rejser det jo spørgsmål, om der ligger flere hidtil ukendte ringborge gemt,” siger Søren Sindbæk.

Kontakt:

Danmarks Borgcenter