20 mio. skal fastslå Harald Blåtands rolle i borgbyggeri

Et treårigt projekt støttet af A.P. Møllers Fond med 20 mio. kroner skal fastslå, om Harald Blåtand er bygherre for Danmarks senest opdagede trælleborg.

09.10.2015 | Ulrik Albert Vosgerau

Oversigt over Borgring. Borgens formodede omrids er markeret med grønt. Nedgravninger og andre arkæologiske detaljer er markeret med sort (© Nanna Holm, Danmarks Borgcenter).

I september 2014 kunne arkæologer fra Danmarks Borgcenter og Aarhus Universitet offentliggøre fundet af en borg fra vikingetiden på Vallø Stifts marker vest for Køge. ”Borgring,” som Danmarks nye vikingeborg blev navngivet, var det første fund af sin art i Danmark i mere end 60 år.

Resultaterne af kulstof-14-dateringer har fjernet al tvivl om, at der er tale om en ægte vikingeborg. Udgravningen viste også, at borgens konstruktion er tæt beslægtet med vikingeborgene Fyrkat ved Hobro, Aggersborg ved Limfjorden og Trelleborg ved Slagelse. Disse borge er med sikkerhed bygget i Harald Blåtands tid. Nu skal et treårigt projekt i samarbejde mellem Museum Sydøstdanmark og Aarhus Universitet blandt andet undersøge, om Borgring hører til samme byggeprogram. Projektet er støttet af A.P. Møllers Fond med 20 mio. kroner.

Professor, arkæolog Søren Sindbæk
+ 45 2280 6539, farksms@cas.au.dk