Antropologer udfordrer vores forståelse af mad

Man spiser for at overleve, men hvorfor spiser man noget mad fremfor andet? Det er spørgsmål som en række studerende og forskere på antropologi rejser i deres bod, Kulinarisk Grænseland, på Aarhus Food Festival.

06.09.2012 | Thomas Christensen

-I vores bod fokuserer vi på den kulturelle og sociale side ved mad. Vi spiser for at overleve, men vi skal spise noget bestemt og på en bestemt måde for at overleve socialt og kulturelt. Vi vil ud fra temaet ”mad og moral” få folk til at se på mad på en ny måde, forklarer Bodil Selmer, lektor på antropologi.

Susanne Højlund, lektor på antropologi og en af initiativtagerne bag projektet, supplerer:

-Projektet har fokus på grænser. I den klassiske antropologi har man typisk analyseret madens og måltidets struktur og orden. Den orden vil vi gerne udfordre og vise, at der er mange gråzoner. Det er ikke så sort/hvidt.

-Vi udsætter folk for en slags mental spisning: vi serverer ikke mad i vores telt, det er tanker og forestillinger om mad, der er i centrum. Vi vil gerne have folk til at tænke over de principper, der findes for, hvad man gerne vil spise, og hvad man ikke vil – men også over, hvilke dilemmaer man bringes i, når man spiser.

Udover at udfordre folks grænser har boden også et andet formål, forklarer Susanne Højlund:

-Kulinarisk Grænseland er også et eksperiment for os. Vi afprøver nye forskningsmetoder og nye måder at samarbejde på under et feltarbejde. Vi håber at få en masse viden om folks forhold til mad, som vi så kan bruge i vores videre forskning, fortæller hun.

Moderkage til middag

Til projektet er der tilknyttet 6 studerende. En af dem er Sarah Gramstrup, kandidatstuderende ved antropologi:

-Boden er et visuelt rum. Man bliver udfordret på sine sanser. Mad kan folk få i de andre boder, men her kan man få lov til at reflektere over sit forhold til mad, og hvorfor man spiser noget mad fremfor andet, fortæller hun.

Sarah Gramstrup er glad for muligheden for at afprøve teori i praksis. Hun er i gang med at skrive sit speciale, som bl.a. handler om gravide kvinder og deres forhold til mad.

I forbindelse med specialet har Sarah Gramstrup oplevet folk, der har spist mad, som man ikke traditionelt forbinder med noget, man kan spise.

-I forbindelse med research til mit speciale er jeg blandt andet stødt på én, der har spist sin egen moderkage. Det er en ting, de færreste har overvejet var muligt. Det kan godt være chokerende og grænseoverskridende for folk, fortæller Sarah Gramstrup.

Susanne Højlund tilføjer, at de vil udsætte folk for lignende dilemmaer, om hvad der kan spises, og hvad der ikke kan.

-En af de aktiviteter, vi har i vores bod, er vores dilemmagryde. Den går ud på, at man trækker et af os beskrevet dilemma, som man så skal forholde sig til, forklarer hun. Vi vil gerne lære noget af folks reaktioner på det at stå i en situation, hvor man er i tvivl om, hvilken mad man skal vælge, og hvad man skal putte i munden.

Du kan finde Kulinarisk Grænseland på Aarhus Food Festival den 7-9. september.

Fakta:

Aarhys Food Festival er Danmarks nye madfestival med ambitioner om at blive nordens største madbegivenhed. Festivalen finder sted på Tangkrogen i Aarhus d. 7-9. september 2012.

­

Arts, Studerende, Uddannelse