danmarkshistorien.dk runder 20 mio. sidevisninger

Danskernes interesse i deres egen historie er stor, hvis man bruger danmarkshistorien.dk som indikator. Siden rundede i forsommeren 2016 20 millioner visninger.

09.05.2016 | Ulrik Albert Vosgerau

Siden lanceringen i maj 2009 har danmarkshistorien.dk givet danskerne forskningsbaseret viden om deres egen historie gennem artikler, e-bøger, kilder, film- og lydklip, spil, quizzer og meget mere. Det har der været så stor interesse for, at siden nu har rundet 20 mio. sidevisninger.

”Vi er meget glade for den store interesse, som folk har vist for danmarkshistorien.dk gennem årene, og de positive reaktioner, vi får fra brugerne. Når næsten halvdelen af trafikken på hjemmesiden er fra tilbagevendende brugere, tyder det også på, at vi leverer et produkt, som folk synes er godt,” siger Mette Frisk Jensen, der er historiker og leder af danmarkshistorien.dk.

Hele Danmarks historie
Mere end halvdelen af brugerne af danmarkshistorien.dk er under 35 år, hvilket hænger sammen med at siden bruges i stort omfang ved landets uddannelsesinstitutioner.  Men hjemmesiden har brugere i alle aldersgrupper, og ligeså bred som brugergruppen er sidens indgang til Danmarks historie, hvor indholdet spænder fra oldtiden til i dag.

”Hjemmesidens faglige ballast har altid været AU-forskere, der er eksperter i danmarkshistorien i hele sin bredde. Derfor er det også dejligt, at vi kan se en lignende bredde i interessen blandt vores brugere. På top-halvtreds over vores mest besøgte sider finder man fx opslag om alt fra højmiddelalderen over oplysningstiden til den kolde krig og kvindefrigørelsen,” fortæller redaktør ved danmarkshistorien.dk Anne Sørensen.

Selvom trafikken på hjemmesiden er spredt ud over hele danmarkshistorien, kan man også se, at det betyder noget, hvad der er oppe i tiden. I 2014 var der fx en stor stigning i trafikken til kilder og artikler om krigen i 1864, hvilket faldt sammen med, at DR viste serien af samme navn og 150-året for krigen blev markeret på forskellig vis. I 2015 var et stort nyt materiale med både artikler, kilder og film om ændringen af Grundloven i 1915 yderst populært. Her blev fejringen af 100-året for grundlovsændringen, der for første gang gav kvinder og tjenestefolk valgret, markeret.

Fakta
Hjemmesiden danmarkshistorien.dk, der er del af Afdeling for Historie og Klassiske Studier ved AU, har siden lanceringen i 2009 formidlet forskningsbaseret viden om Danmarks historie, udarbejdet af historikere, arkæologer og andre forskere ved Aarhus Universitet.

danmarkshistorien.dk skal give offentligheden og undervisningssektoren mulighed for at få kvalificeret og tilgængelig information om Danmarks historie fra oldtiden til i dag formidlet af fagfolk.  Hjemmesiden samarbejder i øvrigt med blandt andet Rigsarkivet og Nationalmuseet om formidlingen af Danmarks historie.

Projektet modtog i 2010 Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris som anerkendelse for sin særlige indsats for at formidle forskning til en bred offentlighed.

De tre mest læste opslag gennem tiden er:

Videnudveksling, Historie og Klassiske Studier