Dorthe Jørgensen modtager Dansk Forfatterforenings faglitterære pris

Professor MSO Dorthe Jørgensen modtager faglitterær pris for sit forfatterskab.

15.11.2016 | Anja Kjærgaard

Dorthe Jørgensen, professor i filosofi og idéhistorie ved Aarhus Universitet, tog den filosofiske doktorgrad i 2006 med bøgerne "Skønhedens metamorfose: De æstetiske ideers historie" og "Historien som værk: Værkets historie", og i 2014 tog hun den teologiske doktorgrad med disputatsen "Den skønne tænkning: Veje til erfaringsmetafysik. Religionsfilosofisk udmøntet." Det er for sit samlede forfatterskab, herunder den måde hun formidler såkaldt erfaringsmetafysik, at hun nu modtager Dansk Forfatterforenings faglitterære pris.

I begrundelsen lyder det blandt andet:

"Dorthe Jørgensen er forfatter, filosof, idéhistoriker, litteraturhistoriker og teolog, dr.phil. & dr.theol. Hun modtager prisen for sit imponerende og banebrydende forfatterskab, hvori hun på overbevisende måde formidler et metafysisk erkendelsesgrundlag. Der bliver bl.a. dermed rum til at opfatte intuitiv viden som et gyldigt erkendelsesredskab, hvilket er et centralt brud med den rationalistiske tradition. Dorthe Jørgensen forstår at undersøge og beskrive det forunderlige i hverdagen, og dette nærvær er vigtigt i alle livets sammenhænge."

Med prisen følger 75.000 kr. Om prisen udtaler Dorthe Jørgensen:

"Det er en ære at modtage denne pris, og det glæder mig, at jeg ikke får den for at skrive ”populært”. At Forfatterforeningen tværtimod anerkender min ambition om at tale op til mine læsere og lyttere, aldrig ned. Og at de med pristildelingen fortæller både mig og andre forskere, ikke mindst yngre humanister og teologer, at man kan lykkes med det – at mange mennesker interesserer sig for det, vi laver, og gerne vil præsenteres for den ægte vare.”

Fakta om prisen

• Årets fagbogspris uddeles i år for 44. gang. Prisen, der er på 75.000 kr. og finansieres af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur, blev tildelt første gang i 1973, og den gives til forfattere, der formidler et kompliceret materiale for et bredt publikum.
  • Gennem årene er prisen bl.a. givet til Palle Lauring, Ebbe Kløvedal Reich, Tor Nørretranders, Jørn Lund, Birgitte Possing, Peter Øvig Knudsen, Jens Andersen og Ulrik Langen.
  • I år deles prisen mellem Dorthe Jørgensen og Søren Ryge. Prisoverrækkelsen finder sted fredag den 18. november 2016, kl. 16-18 ved en reception hos Dansk Forfatterforening. Højskoleforstander Jørgen Carlsen vil motivere prisen til Dorthe Jørgensen og Forlagsdirektør Johannes Riis vil motivere prisen til Søren Ryge.

Dorthe Jørgensen
dr.phil & dr.theol.,
professor MSO på filosofi og idéhistorie

mail: idedj@cas.au.dk