EU-domstolen til debat

Den 11. december er der debat om EU-domstolens magt. Hør historikeren Morten Rasmussen (KU), politologen Derek Beach (AU) tidligere EU-dommer Claus Gulmann og Europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt debattere EU-domstolens rolle og betydning for national og europæisk ret og politik.

03.12.2014 | Anja Kjærgaard

EU-domstolens magt har mange gange været offentligt kritiseret for at trænge sig ind på de politiske enemærker og dermed også blive en aktør i dansk politik. Skal EU-domstolen agere politisk? Hvor går grænsen? Hvem sætter grænsen? Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive diskuteret, når Aarhus Universitet sætter Den Europæiske Unions Domstols til debat.

-Udgangspunktet for debatten vil være to oplæg. Den første af historiker Morten Rasmussen, der vil præsentere helt ny historisk forskning om EU-domstolens historiske rødder og udvikling. Det andet oplæg står EU-parlamentariker og jurist Morten Messerschmidt for. Han vil med afsæt i sin seneste debatbog om EU-domstolen argumentere for, at EU-domstolen har fået en problematisk rolle i det europæiske samarbejde, fordi den agerer politisk, fortæller professor i historie, Thorsten Borring Olesen, der vil være moderator på dagen.

De to oplæg vil efterfølgende blive kommenteret af forhenværende EU-dommer, Claus Gulmann og lektor på Statskundskab Derek Beach. Efterfølgende er der fri debat med tilhørerne.

Arrangementet er åbent for alle og finder sted på Aarhus Universitet:

Torsdag den 11.december kl. 13:00-15:00 i bygning 1441, lokale 113

Fakta om panellet:

• Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti
  • Claus Gulmann, forhenværende dansk dommer ved EU-domstolen
  • Derek Beach, lektor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
  • Morten Rasmussen,lektor, Saxo-instituttet, historisk afdeling, Københavns Universitet

Moderator:

• Thorsten Borring Olesen, professor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Paneldebatten er arrangeret af:

Thorsten Borring Olesen
Professor i historie på Aarhus Universitet