Felix Riede udnævnt til professor MSO

Arkæolog Felix Riede er udnævnt til professor MSO i miljøhumaniora med særlig fokus på fortidens klima og ekstreme hændelser.

28.01.2018 | Ulrik Albert Vosgerau

Felix Riede

Hvilket område og opgaver bliver du ansat for at fremme i dit professorat?

Klimaændringer og forskydninger i vores miljøforhold er en akut og stigende samfundsudfordring. Min opgave i de kommende år er at udvikle et humanistisk og dybt historisk perspektiv på dette – det som i dag kaldes miljøhumaniora eller ”environmental humanities.” Min særlige tilgang til området kan kaldes for ”palaeoenvironmental humanities,” fordi jeg ikke blot fokuserer på de sædvanlige skriftlige og billedelige kilder til menneskers forhold til naturen men også vil opdyrke bedre arkæologiske kilder. Forskningen forgår i et tværfagligt felt, der ikke blot favner mange kollegaer på Arts men også vores venner på Geoscience og Bioscience.

På hvilken måde er det relevant?

Den traditionelle rationale for at opdele universitære fagligheder i hhv. humaniora, samfundsvidenskab, sundhedsvidenskab og naturvidenskab er en tro på, at verden meningsfyldt kan opdeles i disse kategorier. Nutidens klimaudfordringer og deres konsekvenser viser dog, at det ikke længere er så relevant. Løsningerne på disse udfordringer kræver, at vi får alle fagligheder til at flugte, når det gælder miljøområdet – og at vi tager tidsperspektivet alvorligt.

CV

Felix Riede er født og opvokset i Kassel i Tyskland. Han er universitetsuddannet i England og har både sin kandidatgrad (MPhil) og PhD fra Cambridge. Han er leder af LAPADIS – the Laboratory for Past Disaster Science, der er støttet af en DFF Sapere Aude II bevilling frem til slutningen af 2020. Felix Riede leder også af Institut for Kultur og Samunds Centre for Environmental Humanities samt en del af Jens-Christian Svennings BIOCHANGE-initiativ forankret på Bioscience.

Arkæologi, Arts, Navne