Luise Ørsted Brandt modtager prisen ’For Women in Science’

Luise Ørsted Brandt, adjunkt ved UrbNet, Institut for Kultur og Samfund, modtager i denne uge en videnskabspris fra L’Oréal-UNESCO til et forskningsprojekt om farver på antikke skulpturer. Prisen ’For Women in Science’ går til kvindelige forskere i Danmark og er på 110.000 kr.

31.05.2016 | Johanne Vejrup Nielsen

Luise Ørsted Brandt (til højre) på udgravning i Ribe i maj 2016, Aarhus Universitet i samarbejde med Sydvestjyske Museer (Foto: Kristoffer Lennartz).

Luise Ørsted Brandt (til højre) på udgravning i Ribe i maj 2016, Aarhus Universitet i samarbejde med Sydvestjyske Museer (Foto: Kristoffer Lennartz).

I lang tid har der hersket en forestilling om, at skulpturer fra Antikken var hvide, men man ved nu, at de var bemalet med sprudlende farver. Luise Ørsted Brandt har forsket i forhistorisk dna og proteiner fra skind og tekstiler for at finde ud af, hvilke forhistoriske får man brugte til at producere uld og hvilke dyrs skind, man brugte til dragter i oldtidens Danmark. Nu udvider hun sit forskningsområde til at undersøge farver på antikke skulpturer i Middelhavsområdet.

”Hele projektet er vigtigt, synes jeg, fordi det fuldstændig ændrer vores opfattelse af antikkens udseende. Mange forestiller sig stadig hvidt marmor, når de tænker på de klassiske græske og romerske skulpturer. Forskere har dog længe vidst, at skulpturer fra antikken faktisk var bemalede med ret kraftige farver, så det er en viden, jeg gerne vil være med til at få ud over rampen,” siger Luise Ørsted Brandt.

Skulpturer malet med æg

Ifølge Luise Ørsted Brandt er der meget information at hente ved at kigge på, hvilke bindemidler, der blev brugt i malingen, så vi kan komme nærmere, hvordan skulpturerne rent faktisk så ud, dengang de blev fremstillet:

”Min forskning kan bruges til at hjælpe med at lave rekonstruktioner på museer, så vi kan forestille os, hvordan de oprindelige skulpturer så ud. Pigmentet i malingen ved vi allerede noget om, og jeg skal så undersøge det bindemiddel, der blev brugt til at fæstne pigmentet til skulpturen. De består ofte af proteinholdigt materiale, fx i form af æg, mælk eller animalsk lim. Bindemidler betyder meget for, hvordan en farve fremstår mht. mathed eller glans og dækkeevne,” forklarer hun.

Luise Ørsted Brandt skal undersøge prøver fra antikke skulpturer fra Ny Carlsberg Glyptotek i samarbejde med Center for Geogenetik i København.

Rollemodeller i forskningsverdenen

For Luise Ørsted Brandt er det et vigtigt skulderklap at få prisen fra For Women in Science fra Loréal-UNESCO:

”Det er dejligt at se, at den forskning, man laver, bliver værdsat, og jeg er også stolt over at kunne være en rollemodel for kvinder i forskning. Jeg synes min forskning er det vigtigste, og ikke det faktum, at jeg er kvinde. Men jeg tror, at det har været vigtigt for mig at have kvindelige rollemodeller, så jeg kunne se, at det godt kunne lade sig gøre at komme langt i forskningen. Personligt betyder prisen, at jeg får mulighed for at bevæge mig ind på et område, jeg ikke har arbejdet på tidligere – med en ny metode og nye prøver,” siger hun.

Luise Ørsted Brandt holder et åbent foredrag om sit forskningsprojekt sammen med de andre prismodtagere onsdag d. 1. juni i Videnskabernes Selskab, København. Læs mere 


CV - Luise Ørsted Brandt

Luise Ørsted Brandt er adjunkt ved Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet) ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. 

Luise Ørsted Brandt har kandidat- og ph.d.-grad i forhistorisk arkæologi fra Københavns Universitet. Hendes forskning er interdisciplinær, på grænsen mellem arkæologi og naturvidenskab.

Projektet om proteiner i antikke bindemidler sker i samarbejde med Ny Carlsberg Glyptotek og Center for Geogenetik. Læs mere om Ny Carlsberg Glyptoteks farve-projekt

 

Fakta om ’For Women in Science’:

Den danske del af programmet L’Oréal-UNESCO uddeler hvert år priserne 'For Women in Science' i Danmark.

Bedømmelsesudvalget består af medlemmer af Videnskabernes Selskab, Den danske UNESCO-nationalkommission og L’Oréals forskningschef. Læs mere 

Udover Luise Ørsted Brandt, går prisen i 2016 til Sophie Beeren fra DTU Kemi og Ida Moltke fra Biologisk Institut, Københavns Universitet. Priserne uddeles tirsdag d. 31. maj 2016.

 Priser