Nils Bubandt udnævnt til professor

Nils Bubandt er udnævnt til professor i antropologi på Aarhus Universitet

27.04.2016 | Anja Kjærgaard

Nils Bubandt skal i forbindelse med sit professorat blandt andet videreføre det tværvidenskabelige arbejde i AURA (Aarhus University Research on the Antropocene)

-Jeg vil arbejde på at videreføre det spændende tværvidenskabelige samarbejde mellem antropologer og biologer, som vi er ved at opbygge i AURA i forsøget på at skabe en bredere tilgang til forståelsen af det antropocæne - en tid, hvor menneskelig aktivitet er blevet en naturkraft. AURA er et unikt tværvidenskabeligt samarbejde, fordi det er metodisk snarere end bare tematisk eller teoretisk funderet. Samarbejdet bygger på den empiriske nysgerrighed overfor verden, som biologer og antropologer deler. Det insisterer på værdien af at lære af de mange nye og banebrydende indsigter i livets fundamentalt sociale opbygning, som vokser ud af biologien i disse år, ligeså meget som det insisterer på værdien af humanistisk kritisk refleksion.

Hvad bliver dit bidrag i den forbindelse?

-Mit eget bidrag er at forbinde min interesse for hekseri, ånder og politik med studiet af den 'naturens politik’, der karakteriserer verden i dag. I det antropocæne er politik og natur, det rationelle og det irrationelle bundet sammen i skabelsen af fremtiden på helt nye måder. At forstå disse nye forbindelser kræver både humanistiske kernekompetencer og tværfaglig nytænkning.

Hvad arbejder du derudover med?

-Jeg har gang i nogle ting, som er forbundet med AURA: en artikel om affald og kronvildt, en anden om stens magi og en tredje om portugisiske vildmænd i junglen i Indonesien. Derudover arbejder jeg på en bog om koraller, dykkerturister og Jesu genkomst i den antropocæne tidsalder. Og så lægger jeg (med Anna Tsing, Heather Swanson og Elaine Gan) i disse dage sidste hånd på en antologi om kunsten at (over)leve i det antropocæne, som snart udkommer ved Island Press.

CV

Nils Bubandt er født på østkysten af Grønland, hvor hans far var telegrafist i begyndelsen af 1960erne og opvokset på Fyn. Han har taget sin universitetsuddannelse i både Aarhus og Australien, blev ph.d. fra The Australian National University. Frem til 2018 er han projektleder på AURA. Han er blandt meget andet chefredaktør på Ethnos - et af de mest anerkendte europæiske videnskabelige tidskrifter inden for antropologi.

Forskning, Navne , CAS, Antropologi, Contemporary Ethnography