Ny forelæsningsserie præsenterer verdensnavne i Aarhus

På Institut for Kultur og Samfund lanceres nu en forelæsningsrække, der to gange årligt vil præsentere den brede offentlighed for verdensnavne inden for human- og socialvidenskaberne. Første forelæsning i den nye serie afholdes den 9. april, hvor James C. Scott fra Yale University vil gøre publikum klogere på ”tæmningens historie”.

16.03.2015 | Anja Kjærgaard

”Vi har på Institut for Kultur og Samfund haft et stærkt ønske om at etablere en tilbagevende forelæsningsserie, hvor vi også byder offentligheden velkommen. Forelæsningsserien vil beskæftige sig med fremtidens udfordringer i vores samfund og kan forhåbentlig gøre os alle klogere på de problemstillinger, som optager humanistisk og socialvidenskabelig forskning lige nu, fortæller institutleder Bjarke Paarup.

Den nye forelæsningsserie hedder: The Future Lectures Series: Exploration in Culture and Society. Som titlen også lægger op til, vil den kommende forelæsning og de efterfølgende forelæsninger være på engelsk. Og selv om de navne, der præsenteres i forelæsningsserien måske, ikke ved første øjekast er kendte i den brede offentlighed, skal man ifølge Bjarke Paarup ikke tage fejl af, at det er akademiske fyrtårne inden for hver deres felt, men de har alle fået til opgave at formidle deres viden i et nyt og uhøjtideligt format.

”Vi har forsøgt at skabe et anderledes og mere uhøjtideligt format, hvor vores indbudte hovednavn holder et kort og skarpt oplæg i en lounge-agtig stemning, og hvor det vil være muligt for publikum at deltage i en efterfølgende diskussion af det pågældende emne,” fortæller Bjarke Paarup.

Første forelæsning om tæmningens historie
Hver forelæsning indledes af en af instituttets forskere, der byder velkommen. Professor i antropologi Nils Bubandt vil være den første, og han glæder sig til at introducere professor James C. Scott fra Yale University.

”Vi er stolte af at kunne præsentere professor James Scott for et dansk publikum. Han er en af verdens førende intellektuelle inden for socialvidenskaben og har skabt en række nye begreber og teorier, der har bidraget fundamentalt til gentænkningen af forholdet mellem stat, moral, magt og miljø og politik. Det han skal tale om ved den første forelæsning den 9. april er ”tæmningens historie”, fortæller Nils Bubandt og uddyber:

”Det er et emne, der vedkommer alle nysgerrige sjæle, for hvordan har evolutionen formet vores fortid, og hvordan vil den påvirke vores fremtid?  Det er svært for os i dag at forestille os en verden uden stater. Men i hovedparten af sin historie har mennesket levet uden stater. Og statens historie hænger tæt sammen med de afgrøder og dyr, vi har tæmmet. I en tid, hvor staten møder nye udfordringer konstant, er vi nødt til at forstå dette forhold mellem politik, dyr og landbrug langt bedre. Det kan James Scotts forskning hjælpe os med.”

Fakta om serien

”The Future Lectures Series: Exploration in Culture and Society” er en helt ny forelæsningsrække forankret ved Institut for Kultur og Samfund.

Bjarke Paarup
Institutleder for Kultur og Samfund