Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Pengene og livet: historier om marked og moral

Mikkel Thorup, Jakob Bek-Thomsen, Christian Olaf Christiansen og Stefan Gaarsmand Jacobsen, der alle har været engageret i et forskningsprojekt om økonomisk idéhistorie, er aktuelle med bogen "Pengene og livet: historier om marked og moral."

23.08.2015 | Christian O. Christiansen

Økonomi. Et emne der er omgærdet af stor ærefrygt. For stor ærefrygt. For selvom økonomerne er blevet vor kriseramte tids orakler, er økonomisk tænkning for alle. Økonomi er ikke bare tal og tabeller, vismænd og matematiske algoritmer. Det er levet liv. Det er praksisser og forestillinger og kultur. Det er gode idéer – og det er dårlige idéer.

Økonomi trænger sig konstant på i vores hverdag, for hvad har værdi for os og under hvilke omstændigheder? Hvorfor giver vi rask væk et halvt hundrede kroner for en café latte fra Starbucks, men irriteres over at give meget mere end 25 kroner for et pund frikadellefars?

"Pengene og livet" er en samling tankevækkende, kloge og oplysende fortællinger om pengenes idé- og kulturhistorie gennem fire århundreder, der sætter spot på de myter, der omgiver vores økonomiske liv. Der er historier om medicinprisernes idéhistorie, om den katolske kirkes rolle i begreber om gæld og kredit, om videnskabens efterspørgsel på de fattiges lig i industritidens England og om, da det lykkedes virksomhederne at få menneskerettigheder. Og i kapitlet ’Steen Bocians krystalkugle’ kan man læse om en ny tids mediedarlings: bankøkonomerne.

Bogen giver med sine mange både historiske og højaktuelle fortællinger – med titler som ’Kartoflens politiske økonomi’, ’Goldman Sachs er Gud’ og ’Den helt usynlige (kvinde)hånd’ – intellektuel ammunition til den, der gerne vil udfordre tidens økonomiske ”sandheder”. 

Filosofi og Idéhistorie