Silke Holmqvist - ny ph.d.studerende ved afdeling for Historie og Klassiske Studier

Silke Holmqvist er ny ph.d.studerende ved afdeling for Historie og Klassiske Studier, hvor hun skal arbejde med projektet "Gæsterne som aldrig tog hjem”.

17.02.2016 | Camilla Dimke

Jeg hedder Silke Holmqvist. Jeg er BA i Idéhistorie og har en kandidatuddannelse i Kulturhistorie, her fra Århus Universitet.

Jeg skal arbejde med et ph.d.-projekt, som jeg har kaldt ”Gæsterne som aldrig tog hjem”. Det handler om de første ikke-vestlige gæstearbejdere, der kom til Danmark i starten af 1970’erne. For de fleste var hensigten et midlertidigt ophold. Men hjemrejsen blev ofte ikke realiseret og mange blev i stedet familiesammenført i Danmark.

Tilgangen er kulturhistorisk og humangeografisk og skriver sig ind i feltet omkring erindrings- og migrationsstudier. Tanken er, på baggrund af blandt andet erindringer fra de tidligere gæstearbejdere, at undersøge gæstearbejdernes emotionelle geografi i København- og Aarhusområderne mellem 1963 – 1983. Projektet trækker samtidig linjer frem mod det aktuelle flygtningespørgsmål, ved at undersøge arbejdsmigranternes transkulturelle steder og følelsesmæssige og materielle tilsynekomster af permanente og midlertidige tilhørsforhold.

Vejleder: Wulf Kansteiner
Bi-vejleder: Mikkel Thelle