Unik ungdomskonference skal give børn og unge indblik i naturbevarelse

Menneskeaber er truede. For at sætte fokus på det, og den måde vores dagligdags handlinger påvirker menneskeabernes levevilkår på, har en gruppe forskere ved Aarhus Universitet udviklet et undervisningsforløb og en ungdomskonference i København for folkeskole- og gymnasieelever.

07.10.2015 | Ulrik Albert Vosgerau

Børn i Uganda prøver på egen krop, hvor udfordrende selv enkle og livsnødvendige opgaver bliver for aberne, når de bliver handicappede af, at have været fanget i fælder. Nu kan danske børn og unge få samme indsigt på ungdomskonferencen i København (Foto. Drew Enigk).

Ifølge eksperter vil menneskeaberne være udryddet i løbet af det næste århundrede, hvis vi ikke griber aktivt ind. For at skabe opmærksomhed på bevarelsen af menneskeaber og uddanne næste generation af ”miljøaktivister,” har forskere ved Centre for Biocultural History på Aarhus Universitet sponsoreret og udviklet en gratis ungdomskonference for børn og unge, der afholdes i København fra den 22.til den 24. oktober. Målet er, at øge bevidstheden om de store menneskeaber og den måde, mennesker påvirker dem og deres overlevelse.   

”Vi vil lære deltagerne om de trusler, som menneskeaberne møder. Selvom vi i Danmark ikke direkte ødelægger dyrenes leveområder, så understøtter vi et marked, der gør. For eksempel er palmeolieplantager skyld i udryddelsen af 80 % af orangutangernes leveområder i Indonesien og Malaysia. Det kan man påvirke ved at undgå produkter med palmeolie. Vi kan generelt forholde os aktivt ved at købe bæredygtige produkter fra de regioner, hvor menneskeaberne lever, da produktion til eksport skaber et enormt pres på den smule skov, der er tilbage,” forklarer Jessica Hartel, der er postdoc ved Centre for Biocultural History og leder af projektet. 

Menneskeaber på skoleskemaet
Jessica Hartel er som en del af sin forskning også tilknyttet en forskningsstation i Uganda. Her har hun i foråret brugt en række af konferencens aktiviteter i undervisningen af lokale børn og unge. Blandt andet prøvede de på egen krop, hvor udfordrende livet bliver for aberne, når de bliver handicappede af, at have været fanget i fælder. I oktober er det danskernes tur til at blive udfordret på ungdomskonferencen på Zoologisk Museum i København. 

”Vi vil gerne give deltagerne en hands on-oplevelse og vise, at de kan gøre en forskel, selvom de ikke bor i nærområdet, og selvom de er børn eller unge. De foretager ikke familiens indkøb, men de kan påvirke deres forældre, og de bliver selv mere bevidste forbrugere i fremtiden. Forhåbentligt kan et indblik i naturbevarelse også give nogle af eleverne interesse i forskning og primatologi,” fortæller Jessica Hartel.

Opfør dig ordentligt i Zoo
På ungdomskonferencen lærer eleverne også at forholde sig aktivt til deres forbrug af medier. Når menneskeaber for eksempel optræder i YouTube-klip, film og reklamer, er det vigtigt at fravælge dem, der styrker et marked for eksotiske kæledyr. Et andet fokus er den direkte omgang med dyrerene:

”Vi lærer også eleverne noget så simpelt som respektfuld adfærd i Zoologisk have. De dyr, der lever i fangeskab, fortjener ikke at blive udsat for skrig og rude-banken. Eleverne lærer også, at de aldrig må fodre primater eller andre dyr i Zoologiske haver, og slet ikke med hænderne. Det kan resultere i overførsel af sygdomme fra mennesker til menneskeaberne, ” forklarer Jessica Hartel.


Kontakt
Primatolog, Jessica Hartel
Post.doc på Centre for Biocultural History, Aarhus Universitet
Mail: hartel@cas.au.dk 
Tlf: 87 16 25 18
(Taler engelsk) 

Fakta
Jessica Hartel og Iben Dragsbæk Hansen fra Centre for Biocultural History på Aarhus Universitet har udviklet et undervisningsforløb om primatologi til børn og unge i samarbejde med Videnskabsklubben under Det Unge Akademi som er blevet gennemført på en række skoler i august-oktober. De står ligeledes for konferencens aktiviteter.

Young Apes ungdomskonferencen 22.-24. oktober er arrangeret i samarbejde med Zoologisk Museum i København og København Zoo, hvor konferencen også finder sted. Målet med ungdomskonferencen er at skabe opmærksomhed om og forståelse for menneaber, samt styrke ønsket om bevaringen af dem. Programmet den 22. og 23. foregår på Zoologisk Museum og er rettet mod henholdsvis elever på videregående ungdomsuddannelser og folkeskoleelever. Programmet den 24. oktober er for alle deltagere og deres familier, og foregår i København Zoo. 

Onsdag d. 21. oktober afholdes en aften blandt Afrikas chimpanser, med Vin og Videnskab på Geologisk Museum København.

Videnudveksling