Unikt arkæologisk fund i Ribe

Arkæologer fra Sydvestjyske Museer og Aarhus Universitet har fundet grav med en stridshest fra tiden omkring Ribes grundlæggelse.

18.06.2014 | Ulrik Albert Vosgerau

Søren Sindbæk og studerende Nina Heineth og Kirstine Schrøder Nielsen udgraver. Foto: Sarah Croix

I forbindelse med udgravninger ved byporten ind til vikingebyen Ribe er der fundet en grav med en fuldt udrustet stridshest, fra den tid da Ribe blev grundlagt omkring år 700 som den første by i Skandinavien.

I graven har der blandt andet ligget spyd, hestens bidsel og seletøj med ornamenterede pyntebeslag af bronze og måske dele af en saddel. Fundet er overraskende velbevaret, og selv dele af seletøjets læder er intakt.

”Det er et enestående fund. Grave med hest og rytter er noget, vi kender fra slutningen af vikingetiden, men denne grav er næsten 200 år ældre. Det er første gang, vi står ansigt til ansigt med eliten i Danmarks første by,” siger professor i middelalder- og Renæssancearkæologi, Søren M. Sindbæk, der er med til at lede udgravningerne.

Et missing link
Fundet er gjort ved en forsknings- og uddannelsesudgravning for arkæologistuderende fra Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, der har til formål at undersøge Ribes første befæstning, en stor vold og voldgrav fra Vikingetiden.
Graven kan være spor af de kulturelle netværk, som skabte vikingetidens internationale forbindelser:

”Det er en gravform som tidligere kendes fra stormandsgrave i Holland og Nordtyskland, men som introduceres af rejsende i vikingetidens handelsbyer som Hedeby og Birka.  Dette er det tidligste eksempel, vi har set i Skandinavien. Det er et ’missing link’ i vikingetidens arkæologi”, siger post.doc-forsker Sarah Croix fra Aarhus Universitet.

Søren M. Sindbæk
Professor i Middelalder- og Renæssancearkæologi, Institut for Kultur og Samfund