Forskningsenheden for etik, retsfilosofi og politisk filosofi

Profil

Enheden koordinerer projekter om emner inden for etik, retsfilosofi og politisk filosofi. Aktuelle forskningsspørgsmål angår krigens etik, bioetik, moralpsykologi, roboetik, politisk retfærdighed, det offentlige rum, hverdagspolitik, social filosofi, ulighed, politisk offentlighed, velfærdsstaten, etisk naturalisme, normativitet, straf, rettigheder, medieetik, forskningsetik, moralfilosofiens historie, Løgstrup som moralfilosof.

Enheden har en international profil, med solide forbindelser til flere af verdens mest prominente forskningscentre inden for feltet. Enhedens forskning publiceres i højt rangerede tidsskrifter og enhedens medlemmer søger aktivt europæiske og danske forskningsmidler.

Enheden arrangerer et løbende forskningsseminar med deltagere fra hele universitetet, arrangerer ofte workshops og konferencer.

Enhedskoordinator

Morten Dige

Lektor
H 1467, 525
P +4587162263
P +4560227018

Begivenheder F2019

Tor. 21/2, 13:15 – 15:00, B1467-616

A.J. Julius (UCLA): “A form of freedom: reasons and acting for reasons”

Man. 18/3, 13:15 – 15:00, B1467-616

Nicholas Vrousalis (AU & Leiden): “How exploiters dominate.”

This paper argues that exploitation is a form of domination, namely domination for self-enrichment. I argue that what makes exploitation wrong is that it constitutes domination-induced unilateral service to others; that this form of servitude is necessarily cashed out in terms of labour time or effort; that competing contemporary accounts of exploitation fail to do justice to the servitude dimension; and that one influential account of exploitation, due to Alan Wertheimer, presupposes something like this view.

Mandag 8. April, 13.15 – 15 i 1467-616

Morten Højer Jensen:

“Can the authorization account transmit moral responsibility and solve the collective harm problem?”

Abstract:

There are cases of large scale harm, where the harm depends on the actions of a multitude of individuals, but where only a few, if any, individually fulfill the conditions for moral responsibility (MR) for that harm. The main problem is that most fail to exercise a sufficient degree of causal control. Since some perceive our inability to hold many responsibility in such cases as a deficit in the moral accounting books, alternative accounts of MR which do not rely on causal control have been proposed. I will critically examine one such account, namely the authorization account. On this account an individual can be MR for a given harm if she has authorized the actions of others who were MR. If such an account of MR is viable, it can potentially be employed as a solution to the collective harm problem where MR is transmitted from the few to the many.

Though this account seems promising, I argue that the authorization account is an inadequate solution to the collective harm problem, and further, that it is implausible grounds for MR transmission.

Mandag 29/4, 13.15–15, 1467-616, B1467-616

Rasmus Sommer Hansen, ”Begrebslig holisme og implikationer for teorier om lighed”

Deltagere

Følgende medlemmer af programmet deltager regelmæssigt i enhedens aktiviteter. De fleste aktiviteter er åbne for andre interesserede. Kontakt koordinatoren for yderligere information.

Morten Dige Lektor
Phone: +4587162263