Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Foredrag i Dansk Ægyptologisk Selskab

Romersk glas fra Alexandria v. Gry Hoffmann Barfod, Ph.d., Adjunkt Århus Universitet

29.09.2020 | Toa Klitgaard Riismøller

Dato tor 05 nov
Tid 17:30 18:30
Sted Antikmuseet, Victor Albecks Vej 3, bygn. 1414, Aarhus Universitet, 8000 Aarhus C

Dansk Ægyptologisk Selskab og Antikmuseet inviterer til foredrag om romersk glas fra Alexandria

Den romerske kejser Diocletian udstedte i 301 e.Kr. et dekret med en liste over priserne på handelsvarer, og hvor meget de højst måtte koste. Her henviser han bl.a. til en særlig fin type krystalklar glas som ‘Alexandrinsk’. Forskere har længe diskuteret, om romernes klare glas, der således var kendt som Alexandriaglas, virkelig kom fra Ægypten.

Gry har sammen med Rubina Raja (Centerleder for Danmarks Grundforskningsfonds Center for Urbane Netværksudviklinger, UrbNet) og Achim Lichtenberger (Westfälische Wilhelms Universität Münster) stået for et forskningsprojekt, hvor de har analyseret glasprøver fra nordvestkvarteret i oldtidsbyen Gerasa for at løse denne gåde.

I romersk tid blev glas produceret med natron og nilsand langs kysten i både Levanten og Ægypten, og det har derfor været yderst udfordrende at skelne glasset fra de to regioner fra hinanden. Ved foredraget vil de tre forskere fortælle, hvordan de kom frem til, at tilsætningen af metallet hafnium er forskellig i de to typer glas.

Mødetid er kl. 17.20. Vær venligst præcis, da døren låses! (museet er åbent fra kl. 16.30). Alle er velkomne og foredraget er gratis. Dansk Ægyptologisk Selskab hjemmeside: www.daes.dk

Forelæsning / foredrag