Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU-forsker er forfatter til årets historiske bog

Årets historiske bog 2017 handler om den kolde krig og er skrevet af Rosanna Farbøl.

13.03.2018 | Ulrik Albert Vosgerau

Rosanna Farbøl (Foto: Henrik Freek Christensen).

Rosanna Farbøl ved overrækkelsen af prisen (Foto: Christoph Klingers).

Prisen og bogen.

Rosanna Farbøl vandt ved historiefestivallen Historiske Dage prisen for årets historiske bog 2017 med sin bog Koldkrigere, medløbere og røde lejesvende.  Bogen er den første dybdegående analyse af debatten om Den Kolde Krig i Danmark, og den fortæller om og analyserer, hvordan perioden har fungeret som politisk pejlemærke, moralsk kompas og intellektuel udfordring.

”Selvom Den Kolde Krig med Berlinmurens fald blev en historisk epoke, er det som om, vi endnu har svært ved at behandle den som historie. I stedet lever perioden videre i den offentlige og politiske debat. Det gælder ikke mindst i Danmark, hvor historikere, politikere og meningsdannere har skændtes heftigt om Den Kolde Krig. Beskyldninger om demokratiblindhed, landsforræderi og historiemisbrug fyger fra højre og venstre. I stedet for at fortsætte denne diskussion om, hvad der virkelig skete, prøver jeg i bogen at sætte fokus på hvordan Den Kolde Krig bruges, med hvilke formål og med hvilke konsekvenser,” fortæller Rosanna Farbøl.

Rosanna Farbøl er uddannet og i øjeblikket ansat på Afdeling for Historie og Klassiske Studier på Aarhus Universitet. Den prisvindende bog er baseret på hendes ph.d.-afhandling, som hun forsvarede i 2016.

Koldkrigere, medløbere og røde lejesvende udkom som bog på Gads forlag 12. juni 2017, og prisen for årets historiske bog blev overrakt af Poul Porskær Poulsen fra Dansk Historisk Fællesråd på festivalen ’Historiske Dage’ lørdag den 10. marts.

Priser, Arts, Historie og Klassiske Studier