Bliv klogere på ledelse og vinderkultur

Kasper Helligsøe er aktuel i en ny podcast-serie, som omhandler hans ph.d.-projekt. Et projekt, hvor han på andet år følger virksomheden Systematic i Aarhus og et af Danmarks bedste håndboldhold, Bjerringbro-Silkeborg, med henblik på at kunne bidrage med forskningsbaseret viden om vinderkultur.

28.10.2020 | Anja Kjærgaard

Er der fællestræk, som kendetegner de sociale og kulturelle forhold i en sportsklub i toppen af en idrætsgren og en af Danmarks mest succesfulde softwareudviklingsvirksomheder som Systematic, der på ti år er vokset fra 400-1000 medarbejdere? Hvad definerer vinderkultur i erhvervslivet og sportsverdenen? Hvordan arbejder de hver især aktivt med kulturen? Kan de lære af hinanden og udvikle deres forretning? Spørgsmålene er mange, og interessen for at vide mere om, hvordan organisationer fastholder og udvikler teamkultur, der fremmer præstationer på et højt niveau, er stor. Derfor kan man også allerede nu følge Kasper Helligsøes projekt i en ny podcast-serie, mens forskningen bliver lavet.

”Jeg deltager i en ny podcast-serie, som hedder ”Projekt Vinderkultur”. Seriens episoder tager udgangspunkt i mine konkrete research findings, og lytterne kan derfor forvente at blive taget med helt ind i maskinrummet på det her forskningsprojekt. Det er work in progress, og det betyder, at lytterne udover at blive præsenteret for analyser og findings i sammenstillingen af BSH og Systematic, også vil få en oplevelse af, hvordan projektet skrider frem, og hvordan vi forhåbentlig henad vejen bliver klogere på ledelse, kreativitet, teamdynamik og selvfølgelig ikke mindst vinderkultur. Vi kommer desuden til at diskutere udvalgte emner med spændende gæster fra erhvervslivet og sportens verden, som bliver inviteret ind for at sparke dæk på det her samarbejdsprojekt mellem AU, BSH og Systematic,” fortæller Kasper Helligsøe, der er ph.d.-studerende på antropologi.

Gæster fra erhvervslivet og sportens verden

I det første afsnit får man blandt andet et indblik i, hvordan Kasper Helligsøe har arbejdet som antropolog på projektet. Et projekt, der adskiller sig fra mange andre projekter ved, at man kan følge det, mens det bliver til og dermed også få et indblik i, hvordan man arbejder med vinderkultur i både sport og erhvervsliv.

Peter Bredsdorff-Larsen, der er cheftræner i håndboldklubben Bjerringbro-Silkeborg, deltager i det første afsnit sammen med HR director Rikke Rønnau fra Systematic. Sammen gør de lytterne klogere på, hvad erhvervslivet kan lære af et samarbejde med en håndboldklub som Bjerringbro-Silkeborg, og hvorfor Systematic overhovedet valgte at gå ind i det her forskningsprojekt.

Metodisk arbejder Kasper Helligsøe som antropolog, det vil sige han benytter sig af feltarbejde i form af deltagerobservationer og dybdegående interviews.

"Deltagerobservation går ud på at undersøge sociale og kulturelle forhold gennem indlevelse og deltagelse, så jeg har blandt andet deltaget i træning og taktikmøder i BSH og de lange arbejdsdage i Systematic for at blive en del af fællesskabet, og efterfølgende forsøger jeg at bruge min antropologiske værktøjskasse til at opnå en dybere forståelse af organisationernes sociale og kulturelle knudepunkter - det handler om at se en kultur indefra med et blik udefra og dermed også kunne sætte spørgsmålstegn og kritisk reflektere for at bidrage med ny viden," forklarer Kasper Helligsøe.

Der udkommer i løbet af 2020 og 2021 i alt 8 afsnit i podcast-serien ”Projekt vinderkultur”.

Lyt med på Mediano

Følg projektet på Kasper Helligsøes forskerblog