Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Dansk reformationsforskning styrkes

Et nyt center ved Aarhus Universitet skal styrke den danske reformationsforskning og klarlægge, hvordan luthersk mentalitet har præget samfund og kultur.

08.02.2017 | Ulrik Albert Vosgerau

Centerleder Bo Kristian Holm

10. februar åbner et nyt center på Aarhus Universitet. Centret, der har fået navnet LUMEN - en forkortelse for luthersk mentalitet. Det får til hovedopgave at undersøge og efterspore, hvordan luthersk mentalitet sætter sig igennem i teologi, i social praksis og i samfundsdannelsen. 

”Det er forholdsvis let at se, hvilken indflydelse Luther har haft på teologien efter reformationen, mens det straks er vanskeligere at se luthersk mentalitet sætter præg på samfundet og kulturen, og hvordan teologien selv påvirkes af den udvikling. På centret samler vi mange forskellige fagfolk, der alle har det tilfælles, at de både er interesserede i de mulige sammenhæng, der kan være mellem religion og samfundsdannelse, og er optagede af, hvordan man kan dokumentere sådanne sammenhænge”, forklarer centerleder Bo Kristian Holm.

Rundt om reformationen
Reformationsjubilæet i 2017 giver ekstra fokus på centrets hovedopgave.

”I forbindelse med 500-året for Reformationen i år oplever vi, at der er en stor interesse for at få klarlagt, hvordan Reformationen har påvirket Danmark. Det er naturligvis også et spørgsmål, som vi forskningsmæssigt har fokus på. Derudover lægger vi ud med et projekt om Reformationen og det danske samfund, og et projekt om sammenhængen mellem sakramente og socialitet i et luthersk samfund”, siger Bo Kristian Holm.


Fakta
LUMEN hører under Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet og samler forskere fra fagene arkæologi, filosofi, historie, idehistorie, kirkehistorie, kunsthistorie, statskundskab og systematisk teologi.

Centeret huser fra starten to kollektive projekter:

  • ”Lutherdom og dansk samfundsudvikling”, der er støttet af FKK og ledes af lektor i historie, Nina Javette Koefoed
  • ”An economy of reception”, der er støttes af AUFF og ledes af lektor i systematisk teologi Bo Kristian Holm.

Centrets åbning markeres med et åbent seminar fredag den 10. februar kl. 13-17.

Kontakt:
Centerleder, lektor ph.d. Bo Kristian Holm
Mail: teobh@cas.au.dk
Mobil: 51889556

 

 

 

Forskning, Teologi