Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Helle Vandkilde modtager pris for fremragende forskning

Professor dr.phil. Helle Vandkilde modtog den 24. juni som den første forsker ved et dansk universitet prisen Europa 2017 for sin fremragende forskning i forhistorisk arkæologi.

03.07.2017 | Ulrik Albert Vosgerau

Helle Vandkilde får overrakt Europa-prisen 2017 af professor Alexander Gibson, præsident for The Prehistoric Society.

Den 24. juni modtog Helle Vandkilde på Southampton University hædersprisen ”Europa 2017” for sin arkæologiske forskning. Det er første gang prisen, der uddeles af “The Prehistoric Society”, overrækkes til en forsker ved et dansk universitet. Tidligere prisvindere er topforskere fra Europa, Asien og USA.  

Bronzealderen som tidlig globalisering
Helle Vandkilde har været banebrydende i afdækningen af bronzealderen som en tidlig globalisering. I perioden 2000-1000 fvt var store dele af Afro-Eurasien tæt sammenvævet på grund af bronzen, hvis tilvejebringelse krævede ny teknologi, lange rejser og tætte bånd mellem samfund. Netop denne analyse med rod i både arkæologi, sociologi og naturvidenskab blev fremhævet som begrundelse for, at prisen blev tildelt hende. Europa-prisen består foruden en mindre sum penge af en todages konference og festivitas til prisvinderens ære.

”Jeg er meget beæret over at modtage prisen, fordi det er fremtrædende fagkolleger, der har peget på mig. Samtidig er det et fantastisk privilegium at kunne samle internationale kapaciteter til en todages konference med mere end 100 deltagere og med fuld fokus på min forskning i bronzealderen som før-moderne globalisering. Fremadrettet giver prisen mig mulighed for fortsat at udfordre gængse opfattelser af vores dybe historie og forhåbentlig tiltrække midler til ny spændende forskning. Desuden vil prisen være med til at fastholde AU-arkæologien i verdenstoppen på QS ranking,” siger Helle Vandkilde.


Fakta
Europa-prisen for fremragende forskning inden for Arkæologi uddeles af “The Prehistoric Society,” der er en engelsk-ledet sammenslutning af 1500 forskere i 40 lande. “The Prehistoric Society” blev grundlagt i 1935 og har til opgave at fremme forskning i menneskets forhistorie – fra de tidligste spor til skriftsprogets fremkomst. EUROPA prisen blev stiftet i 1991 af legendariske Sir Grahame Clark, Disney Chair Professor Cambridge University.

Prisen består foruden en mindre sum penge af en todages konference til prisvinderens ære, the Europa 2017 Honoree. Emnet for konferencen til ære for Helle Vandkilde var ”The Bronze Age as Pre-modern Globalisation.” Her deltog unge lovende forskere på konferencens første dag, mens et udvalg af fremragende seniorforskere deltog på konferencens anden dag. Talerne var håndplukket af prisvinderen.

Helle Vandkilde afsluttede konferencen og prisuddelingen med en times forelæsning ”Small, Medium and Large: The Bronze Age as pre-Modern Globalisation.”

Kontakt
Professor Helle Vandkilde
Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier, Aarhus Universitet
Mail: farkhv@cas.au.dk
Mobil: +45 21727240

Priser, Arkæologi