Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Menigheder skal undersøges

Et nyt, internationalt netværk ledet af Ulla Schmidt har fået bevilling fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation til at udvikle og gennemføre store surveystudier af menigheder. Undersøgelserne skal gøre os klogere på, hvilken betydning menigheder har for kultur og samfund.

26.06.2017 | Ulrik Albert Vosgerau

Professor MSO Ulla Schmidt

”Consortium for International Surveys of Congregations” er et nyt, internationalt netværk, der skal udvikle og gennemføre store, repræsentative og sammenlignelige undersøgelser af menigheder i en række forskellige lande. Undersøgelserne skal gøre os klogere på, hvordan menigheder er formet og organiseret, hvordan de ledes, hvilke ressourcer råder de over, hvilke aktiviteter de tilbyder deres medlemmerne og det lokalsamfund, de er en del af, og hvordan forholder de sig til lokalsamfundets andre foreninger, organisationer og institutioner.

”Menigheder, forstået som lokale, organiserede religiøse fællesskaber, er vigtige sociale og kollektive udtryk for religion, og de er centrale for at forstå både, hvordan religion og religiøse traditioner formes, og hvilken betydning de har for kultur og samfund. De kan omfatte så forskelligartede fænomener som folkekirkens sogne, frikirkemenigheder, moskeer og buddhistiske grupper. Men alligevel er menigheder en side ved religion, som vi har begrænset viden om. Især mangler der kvantitative studier, som kan gøre det muligt at studere sammenhænge og forskelle mellem forskellige typer af menigheder, og i forskellige lande. Den type undersøgelser giver bevillingen os nu mulighed for at lave,” forklarer Ulla Smidt, der er professor MSO i teologi ved Aarhus Universitet og leder af netværket.

Til sammen skal undersøgelserne give viden om en vigtig dimension ved religion i dagens samfund, og hvordan religion indgår i samfundsmæssige og kulturelle forandringsprocesser.


Fakta
Netværket “Consortium for International Surveys of Congregations” er blevet bevilget kr. 864.914,- af Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation til at udvikle og gennemføre store, repræsentative og sammenlignelige undersøgelser af menigheder i inden for forskellige religioner og i en række forskellige lande. Netværket ledes af professor MSO Ulla Schmidt fra Aarhus Universitet.

Kontakt
Professor MSO Ulla Schmidt
Afdeling for teologi, Aarhus Universitet
Mail: teous@cas.au.dk

Teologi