Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Studier i fortiden skal gøre os klogere på menneskets tilpasningsevne

Med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond skal ph.d. i arkæologi Trine Kellberg Nielsen lede et nyt forskningsprojekt, der skal undersøge neandertalernes tilpasningsevne.

20.11.2019 | Anja Kjærgaard

Danmarks Frie Forskningsfond har peget på de allerdygtigste, yngre forskere med vægt på banebrydende idéer og lederambitioner. En af de forskere, der er blevet peget på, er ph.d. i arkæologi, Trine Kellberg Nielsen, der nu får mulighed for at lede sit eget team og gennemføre forskning på højt internationalt niveau.

-Projektet, jeg skal lede, hedder: ”Responding to a changing world: Neanderthal Extinction and Dispersal in Glacial Extremes (NeanderEDGE)”. Projektets omdrejningspunkt er vores nu afdøde slægtning, neandertaleren. Neandertaleren levede i en tid med ekstreme klimaforandringer og ved at studere deres evne til at tilpasse sig eller manglende evne kan vi få en forståelse for såkaldte menneskelige respons-dynamikker i forhold til fx ekstreme klimaforandringer, som også er en aktuel tematik. Spørgsmålet er blandt andet, hvordan de nordligste neandertalere reagerede i overgangen til en ekstrem istid i perioden 115-60.000 år før nu, hvorefter de relativ hurtigt uddøde i en klimatisk langt mildere periode,” fortæller Trine Kellberg Nielsen. 

Trine Kellberg Nielsen ansættes som lektor på afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier ved Institut for Kultur og Samfund i forbindelse med projektet.


Fakta

Projektet “ Responding to a changing world: Neanderthal Extinction and Dispersal in Glacial Extremes (NeanderEDGE)” er blevet bevilget kr. 6.191.991 fra Danmarks Frie Forskningsfond  - en såkaldt Sapere Aude-bevilling, som giver forskere, der har præsteret forskning i toppen inden for deres felt, mulighed for at udvikle og styrke egne forskningsidéer. 

Kontakt
Trine Kellberg Nielsen
Institut for Kultur og Samfund - Arkæologi
Mail: tkellber@uni-koeln.de
Mobil: 2261 8054

Forskning, Arkæologi