Ung forsker modtager legat for forskning i Danmarks største kongeborg

Ph.d.-stipendiat i arkæologi, Lars Meldgaard Sass Jensen, modtager legat for sin forskning i den middelalderlige kongeborg i Vordingborg.

13.12.2013 | Anja Kjærgaard

”De væltede forsvarstårne bidrager til forståelse af borgens arkitektoniske udtryk og giver en endnu bedre mulighed for at sætte borgen ind i en nordeuropæisk kontekst,” fortæller Lars Meldgaard Sass Jensen.

Han er ph.d.-stipendiat i Middelalder- og Renæssancearkæologi og har arbejdet med borge i mange år og deltaget i flere forskningsudgravninger på blandt andet Silkeborg Slot, Nørre Vosborg og Vordingborg. Men det er ikke mindst forskningen i Danmarks største kongeborg i Vordingborg og udgravningsarbejdet i den forbindelse, han nu belønnes for.

”Jeg har i mit ph.d.-projekt beskæftiget mig med kongeborgen i Vordingborg, som var flere danske kongers foretrukne opholdssted op gennem middelalderen og et utrolig vigtigt politisk knudepunkt, fortæller Lars Meldgaard Sass Jensen, der i forbindelse med ph.d.-projektet også har stået i spidsen for en række udgravninger i Vordingborg, der har budt på enestående arkæologiske fund som for eksempel Danmarks til dato eneste middelalderrobåd og to væltede borgtårne. Udgravningerne skete i samarbejde med Danmarks Borgcenter og Museum Sydøstdanmark.

Fund af tårne på Kulturstyrelsens liste
Fundet af robåden regnes for et af flere spektakulære fund:

”Båden er seks meter lang og ved hjælp af såkaldt dendrodatering kan vi sige, hvornår træet, som båden er bygget af, blev fældet. Vi ved, at båden er fra omkring 1400 og altså fra dengang Magrethe I regerede Danmark,” fortæller Lars Meldgaard Sass Jensen, der i forbindelse med en større udgravning i borgens voldgrav i 2012 og 2013 fandt to borgtårne, som han blandt andet modtager legatet for:

Det ene tårn, som har været borgens sydvestre hjørnetårn, kom på Kulturstyrelsens liste over top 10 fund i 2012, mens det andet først blev fundet i begyndelsen af 2013 og derfor ikke nåede med på listen.  Det drejer sig om borgens sydøstre hjørnetårn:

”Tårnet var ottekantet og foruden størstedelen af et af tårnets stokværk, fandt vi størstedelen af en af tårnets otte gavle, som har været udsmykket med blændingsdekorationer, i stil med dem vi kender fra gavlene på vores middelalderkirker. Det er så vidt jeg ved første gang, man arkæologisk finder denne type bygningsdetaljer ved en arkæologisk udgravning,” fortæller Lars Meldgaard Sass Jensen, der netop er ved at færdiggøre sin ph.d.-afhandling om kongeborgen i Vordingborg.

Fakta om legatet

”Arkitekt Charles Christensen og hustru Lise Christensens legat” bestyres af Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab. Prisen er på 25.000 kr.

Lars Meldgaard Sass Jensen
Arkæologi