Aarhus Universitets segl

Rubina Raja ny MSO professor

Rubina Raja er udnævnt til professor MSO (med særlige opgaver) i klassisk arkæologi på Aarhus Universitet

Professoratet løber over fem år, hvor Rubina Raja skal arbejde for at fremme den del af den arkæologiske forskning, der tager udgangspunkt i materiel kultur og tekstuelle overleveringer fra antikken:

Det handler om palmyrenske gravskulpturer, der har en særstatus i forhold til Romertidens portrætkunst og om brugen af helligdomme og religion i Mellemøsten i den hellenistiske og romerske periode.

Relevante problemer fra igår

Undersøgelser, som på sin vis ligger langt tilbage i tid, men som ifølge Raja også kan have en direkte relevans for at forstå det kulturelle og det religiøse i dag:

–Såvel i antikken som i nutiden har Mellemøsten været et arnested for politiske og kulturelt-religiøse konflikter, men det er ikke hele historien. Der har også været perioder, hvor der en fred og kulturel samhørighed har domineret, forklarer Rubina Raja.

Og det er endnu en grund til, at det giver mening at studere den funktion, som helligsteder har udfyldt i antikkens religioner og samfund:

–Det giver os viden om den måde, som kultur og religion har fungeret på i regionen, og hvorledes forskellige grupperinger har forholdt sig til hinanden. Nutidens religiøse og kulturelle konflikter indeholder mange af de samme problemer, siger Rubina Raja.

En anden af Rubina Rajas særlige opgaver bliver at bruge sit internationale netværk og sin baggrund som forsker i blandt andet England og Tyskland til en større internationalisering af arkæologistudiet, der bringer de studerende i Aarhus tættere på studerende og forskere i andre lande.

CV

Rubina Raja er Dr.Phil. i klassisk arkæologi fra Oxford University, og har sin kandidatgrad fra samme universitet. Siden 2009 har hun været ansat som lektor på Aarhus Universitet. Hun indgår i ledelsen af en international udgravning, som har givet helt nyt materiale til de studerendes specialer og ph.d.-afhandlinger på Aarhus Universitet.

Og så er hun fra 2013 formand for Det Unge Akademi under Det Kongelig Danske Videnskabernes Selskab, som er et forum for yngre forskere i Danmark.