Aarhus University Seal

News

Dansk forskningshold med i unikt arkæologisk udgravningsprojekt

I efteråret 2017 vil en enestående arkæologisk udgravning blive gennemført i et af Italiens vigtigste arkæologiske monumenter - Cæsars Forum i Rom. Udgravningen gennemføres med støtte fra Carlsbergfondet og vil have deltagelse af et dansk forskningshold.

Carlsbergfondet har givet godt 11 millioner kroner til et tre-årigt arkæologisk udgravningsprojekt, der påbegyndes i efteråret 2017. Udgravningen vil foregå i den nordøstlige del af Cæsars Forum, der er en afgørende kilde til viden om det senere romerske imperium. Udgravningen forankres i Det Danske Institut i Rom, der skal samarbejde med Roms kommunes antikvæsen, men derudover er det også værd at bide mærke i, at en udenlandsk forskningsinstitution er inviteret til et forskningssamarbejde.

”Det er med stor glæde, at Carlsbergfondet går ind i udgravningen af et af de væsentligste antikke arkæologiske sites i Rom. Udgravningen vil over de kommende år bidrage med vigtig ny indsigt inden for den klassiske arkæologi og er helt enestående ved, at den gennemføres under dansk ledelse i samarbejde med de italienske myndigheder… ” lyder det fra Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet.

Nye videnskabelige teknikker vil kunne øge forståelsen

Det danske forskningshold, der vil indgå i det kommende projekt, får arkæolog, ph.d. Jan Kindberg Jacobsen som forskningsleder. Projektet bliver videnskabeligt forankret ved Urban Network Evolutions (UrbNet) på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

Et center, der har gjort sig positivt bemærket ved at etablere en forskningspraksis, der integrerer arkæologiske og historiske teser med nyligt udviklede naturvidenskabelige metoder. Centeret ledes af professor i klassisk arkæologi Rubina Raja.

I forbindelse med den kommende udgravning vil man netop gøre brug af de nyeste teknikker inden for arkæologiske som naturvidenskabelige metoder. Ved at bruge de nyeste teknikker inden for arkæologiske såvel som naturvidenskabelige metoder håber man at kunne øge forståelsen også af områdets øvrige og tidligere udgravede komplekser. 


For yderligere information

Centerleder professor Rubina Raja
Aarhus Universitet
Institut for Kultur og Samfund
Klassisk arkæologi
Urban Network Evolutions
Mail: rubina.raja@cas.au.dk
Mobil: 2718 8390

Arkæolog, ph.d. Jan Kindberg Jacobsen
Forskningsleder for det danske forskningshold
Aarhus Universitet
Institut for Kultur og Samfund
Klassisk arkæologi
Urban Network Evolutions
Mail: jaki@glyptoteket.dk
Mobil: 2460 6391