Aarhus Universitets segl

Nyt forskningsprojekt skal bidrage til at mindske antallet af arbejdsulykker blandt migranter i dansk landbrug

Arbejdsmiljøforskningsfonden har bevilget 2.5 mio. kr. til MANTRA, Moesgårds Antropologiske Analyseenhed på Aarhus Universitet, der i samarbejde med SEGES, skal undersøge migranters sikkerhedsudfordringer i landbruget.

Hvordan kan vi mindske antallet af arbejdsulykker blandt migranter i dansk landbrug? Det skal et nyt antropologisk forskningsprojekt blandt andet forsøge at finde svar på. Projektet er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden med 2. 5 mio. kr. Projektet hedder ”Migranters sikkerhedsudfordringer i landbruget - antropologisk forskning i sikkerhedspraksis."  

Bag forskningsprojektet står Moesgårds Antropologiske Analyseenhed, MANTRA, der i samarbejde med SEGES skal skabe ny viden om sikkerhedspraksis og risikohåndtering i dansk landbrug til gavn for nationale og internationale medarbejdere, ledere og eksterne aktører i dansk landbrug. SEGES er et fagligt videns- og innovationshus, der arbejder med alt, der har med landbrugsdrift at gøre, som har en stor kontaktflade med danske landmænd. SEGES bidrager bl.a. til dataindsamlingen og analysen.

Baggrunden for projektet er, ifølge projektleder ved MANTRA Johanne Korsdal, at danske landbrug er blevet internationaliseret. Medarbejdere fra hele verden udgør således ca. 35% af arbejdsstyrken. Dansk og international forskning viser imidlertid, at både ledere og migranter i landbruget oplever samarbejdsudfordringer, som kan påvirke arbejdsmiljøet og sikkerheden. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø estimerer, ifølge hende, en underregistrering af anmeldelsespligtige ulykker i landbruget på op til 85%.

”Fremtidig forebyggelse af ulykker i landbruget kræver derfor et styrket samarbejde om sikkerheden. I MANTRA på Aarhus Universitet ser Adrienne Mannov og jeg derfor også frem til at samarbejde med bl.a. Astrid Stampe Lovelady fra SEGES om at undersøge såvel ejerlandmænds, som danske og internationale arbejderes sikkerhedspraksis på danske landbrug,” fortæller Johanne Korsdal Sørensen, der er ansvarlig for MANTRA og projektleder på samarbejdsprojektet. 

Fakta 
MANTRA er en universitetsbaseret analyseenhed forankret på Aarhus Universitet, der samarbejder med private og offentlige organisationer. Eksempelvis i relation til udviklingsprojekter af enhver art. MANTRA leverer skræddersyede antropologiske analyser af den problemstilling, du ønsker at blive klogere på. I MANTRA har vi altid har blik for mulige forsknings- eller uddannelsesperspektiver projektsamarbejder. Vi inddrager forskere og studerende i vores opgaveløsning i det omfang, det er muligt. 
Læs mere om MANTRA her

SEGES er et fagligt videns- og innovationshus, der arbejder med alt, der har med landbrugsdrift at gøre. Fra de store landbrugsfaglige emner inden for planter, miljø, naturpleje, dyrehold og økologi til økonomi, skat, jura, it, arkitektur, regnskab, HR og undervisning. Det sker i tæt samarbejde med universiteter, ministerier, virksomheder og interesseorganisationer i både ind- og udland. SEGES er en del af Landbrug & Fødevarer. 
Læs mere om SEGES


Johanne Korsdal Sørensen,
Ph.d. i sociologi og antropologi
Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Antropologi
Mail: jks@cas.au.dk 
Mobil: +45 2130 1787


­

Astrid Stampe Lovelady
SEGES
Arbejdsmiljø
Mail: assl@seges.dk
Mobil: +45 2464 4736

Oops, an error occurred! Code: 2022092817325710345a4c