Aarhus Universitets segl

Forskningsprojekt om guddommelig kærlighed modtager prestigefuld ERC-bevilling

Med kærlighed som ramme vil antropolog Christian Suhr afdække ligheder og forskelle mellem buddhister, kristne og muslimers oplevelser af det guddommelige. Det Europæiske Forskningsråd har doneret 1,5 millioner euro til projektet.

Christian Suhr

"Men størst af dem er kærligheden."

Sådan lyder de berømte ord fra apostlen Paulus, og kærligheden er netop omdrejningspunktet for forskningsprojektet 'Heart Openings', der med afsæt i religiøse oplevelser af det mangfoldige kærlighedsbegreb blandt buddhister, kristne og muslimer undersøger følgende spørgsmål:

Findes der lighedstræk på tværs af trosretninger og traditioner i oplevelsen af det, som forskere og praktiserende kalder det religiøse, guddommelige eller spirituelle?

Bag projektet står ph.d. og lektor i antropologi, Christian Suhr, som netop har modtaget knap 1,5 millioner euro af Det Europæiske Forskningsråd til den dybere forskning i spørgsmålet.

"Religiøse forskelle er omdrejningspunkt for mange og langvarige konflikter, både i Danmark og globalt. I medierne er det ofte religiøse forskelle, der fylder, og kun sjældent religiøse ligheder. Inden for forskningen har det særlige i religiøse traditioner i stigende grad fjernet fokus fra det, der går på tværs. Respekten for menneskelivets mangfoldighed har ofte resulteret i en berøringsangst over for det universelle," forklarer Christian Suhr om baggrunden for projektet.

'Heart Openings: The Experience and Cultivation of Love in Buddhism, Christianity, and Islam', som er forskningsprojektets fulde titel, vil blandt andet fokusere på den tibetanske buddhisme, pinsebevægelsen og islamisk sufisme. Først via studier af de tre trossamfund i Danmark og dernæst gennem feltstudier i Nepal, Papua Ny Guinea og Egypten.

Detaljerige teknikker
Fra sin baggrund som filminstruktør og erfaring med mikrofænomenologiske interviews, der giver et særligt detaljeret billede af interviewpersonernes oplevelser, håber Christian Suhr at kunne bidrage til en mere grundig skildring af, hvordan det religiøse erfares.

"Et stort problem er, at forskningen har manglet metodiske redskaber til at frembringe dybdegående beskrivelser af religiøse oplevelser. Med dette projekt anvender jeg en kombination af audiovisuelle forskningsteknikker og mikrofænomenologiske interviews til at komme så tæt på den religiøse erfaring som muligt," siger Christian Suhr.

Og hvorfor er netop kærlighed så valgt som udgangspunkt for projektet?

"Religiøse traditioner har ofte udviklingen af hjertet og kærligheden som et centralt middel og mål. Kærlighed er tilsyneladende en fundamental del af den religiøse praksis hos alle tre trosretninger. Kærlighed beskrives ikke blot som en følelse, men ofte også som en handling og en sensitivitet, der kan trænes, og som spiller en central rolle i forståelsen af det guddommelige. Men kærligheden har mange former. Der er forskel på kærligheden til et barn, en kæreste, en ven eller til Gud. Det er netop oplevelsen og kultiveringen af hjertet og kærlighedens forskellige dimensioner og kvaliteter, som er fokus for projektet," forklarer Christian Suhr.

'Heart Openings' er planlagt til at strække sig fem år, og går alt vel, er det altså forskningsprojektets ambition at kunne identificere de aspekter af religiøse oplevelser af kærlighed, som deles mellem disse forskellige traditioner og samfund.

Fakta
:
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har til opgave at fremme forskning på højeste niveau i Europa gennem konkurrenceudsatte bevillinger.

Oops, an error occurred! Code: 20230529045958f1c22728