Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vi, dyrene // We the animals

Tirsdag 25. juni åbner Moesgaard Museum den årlige studenterudstilling, som er lavet af bachelorstuderende fra antropologistudiet ved Aarhus Universitet.

20.06.2019 | Camilla Dimke

Siden tidernes morgen, har dyr og mennesker levet side om side. Dyr er blevet jaget, tæmmet, frygtet, afskyet og elsket. De findes overalt i vores dagligdag - også steder hvor vi ikke kan se dem. Historier og fortællinger om dyrenes verden går i arv, hvor en fjer hurtigt bliver fem høns. Dyrene lever i vores sprog og i måderne vi udtrykker os selv på. Men hvordan relaterer vi os egentligt til dyr?

Tirsdag 25. juni åbner Moesgaard Museum den årlige studenterudstilling, som er lavet af bachelorstuderende fra antroplogistudiet på Aarhus Universitet.

I udstillingen vil de studerende udfolde seks bud på, hvordan man kan forstå relationen mellem mennesker og dyr.  De har undersøgt, hvordan mennesker forholder sig til nogle af de dyr, som vi omgiver os med i Danmark. Med udstillingen håber de studerende at skabe en refleksion over, at mennesker kun eksisterer i kraft af andre arter. Dette forhold vil komme til syne i seks meget forskellige mini-udstillinger, der hver især bidrager til en samlet fortælling om hvordan menneske-, og dyreliv hænger sammen.

”Vores art, mennesket, fylder mere på kloden nu end nogensinde før. Nogle vil sikkert også mene, at vi i den moderne verden, helt har mistet vores forbindelse til naturen. Produktionsdyr er blevet et sjældent syn i landskabet, og kontakten til dyr bliver enten anset for under total kontrol eller omvendt, komplet ude af kontrol. Som Moesgaards evolutionstrappe viser, troner menneskeracen sig øverst i dyrerigets hierarki. Men hvorfor insistere på spørgsmålet: Hvad gør os til mennesker? Det er netop dét vi gerne vil stille spørgsmålstegn ved,” siger Amanda Høgsgaard og Kristian Frandsen, to bachelorstuderende fra Aarhus Universitet.

I udstillingen "Vi, dyrene" vender de studerende spørgsmålet på hovedet. I Danmark, hvor der er over dobbelt så mange grise som mennesker, stiller de i stedet spørgsmålet: Hvad gør os til dyr?

Den viden udstillingen bygger på, har de antropologistuderende fra AU selv indsamlet gennem feltarbejder i Danmark. De har selv udformet udstillingen fra forløbets start til udstillingsåbning og de har arbejdet intensivt med projektet, som er blevet til i løbet af bare en måned.

Udstillingen "Vi, dyrene", kan ses i Moesgaard Museums udstillingslaboratorium frem til 1. september.

Yderligere information kan fås hos:

Amanda Veirum Høgsgaard, 61691393
Kristian Krarup Frandsen, 42223277

Ceremoni / åbning, Antropologi, Koncert / optræden