Forskningsenheden for etik, retsfilosofi og politisk filosofi

Profil

Enheden koordinerer projekter om emner inden for etik, retsfilosofi og politisk filosofi. Aktuelle forskningsspørgsmål angår krigens etik, bioetik, moralpsykologi, roboetik, politisk retfærdighed, det offentlige rum, hverdagspolitik, social filosofi, ulighed, politisk offentlighed, velfærdsstaten, etisk naturalisme, normativitet, straf, rettigheder, medieetik, forskningsetik, moralfilosofiens historie, Løgstrup som moralfilosof.

Enheden har en international profil, med solide forbindelser til flere af verdens mest prominente forskningscentre inden for feltet. Enhedens forskning publiceres i højt rangerede tidsskrifter og enhedens medlemmer søger aktivt europæiske og danske forskningsmidler.

Enheden arrangerer et løbende forskningsseminar med deltagere fra hele universitetet, arrangerer ofte workshops og konferencer.

Begivenheder Forår 2021

Man. 15/3, 13-15

Nils Holtug: ”Hvad er identitetspolitik?”

Man. 12/4, 13-15

Somogy Varga: ”Social konstruktion og dehumanisering”

Man 19/4, 13-15

Kasper Lippert Rasmussen: "Forgiving the Mote in your Sister’s Eye: On Standingless Forgiveness"

Sted: https://aarhusuniversity.zoom.us/j/68066718389

Abstract:

Many philosophers analyzing standing to blame have argued that a hypocrite can lack standing to blame someone even if what that person did is blameworthy and that standingless, hypocritical blame is pro tanto morally wrongful. Philosophers have yet to address the issue of standing to forgive. In this article, I defend two main claims. First, I argue that if these two claims about blame are true, then so are the following two corresponding claims about forgiveness: a hypocritical forgiver can lack standing to forgive someone else for an act even if there are reasons why this act is forgivable and standingless, hypocritical forgiveness is pro tanto morally wrongful. Main second main claim is that these two claims about forgiveness are true.

Deltagere

Følgende medlemmer af programmet deltager regelmæssigt i enhedens aktiviteter. De fleste aktiviteter er åbne for andre interesserede. Kontakt koordinatoren for yderligere information.