Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Teologiske sommerferietips

Kasper Bro Larsen, lektor
Anbefaler
: Kør Via Appia på mountainbike
Fordi: Alle veje fører til Rom. Så de fører også ud af Rom. Tag turen mod syd ud ad den antikke vej, indtil den bliver et lille spor mellem ruinerne. Og fortsæt så, for det bliver ved. På vejen gøres holdt ved katakomber, romerske monumenter og akvædukter. Er benene gode, kan man fortsætte ad det gamle pilgrimsspor (Via Francigena) op til Albanersøen med pavens sommerpalads. Efter en dukkert og en is, går det nedad og hjem til den evige stad. Via Appia er i øvrigt lukket for biltrafik om søndagen. Husk aqua minerale.

 

Jakob Egeris Thorsen, post.doc.
Anbefaler
: Hovedkirken på torvet i Chichicastenango (Guatemala)
Fordi: Kirken er bygget på stedet, hvor der i præcolumbiansk tid lå et maya-tempel. En vigtig altersten fra det gamle tempel er brugt i trappen op til kirken, og her ofres der af de lokale quiché-mayaer hver dag røgelse, lys og spiritus. Inde i kirken er der også gamle helligsten, hvor maya-shamaner ofrer og beder. Kun den sidste tredjedel op mod højaltret er no-go-zone for mayapræsterne. Her råder den romersk-katolske sognepræst, og når der fejres messe må shamanerne pænt vente udenfor.

 

Line Marschner, kunsthistoriker og ph.d.-studerende i teologi
Anbefaler
: Stig af toget i Sorø
Fordi: Tag en kop kaffe med hjemmebag i stationens skønne kaffebar og gå ind til byen langs Sorø Sø. Her ser I Sorø Klosterkirke, bygget af cistercienserne for Absalon. Hils på ham og Valdemar Atterdag, der ligger begravet omkring højalteret. Kirken har et skatkammer med Absalons bispestav og kappe. Ved kirken ligger Ingemanns hus, hvor I ser den fine udsigt, han digtede sange og salmer til. Se Sorøs flotte kunstmuseum eller nup en is hos Emils Chokolade og hop i søen.

 

Svend Andersen, professor
Anbefaler
: Noldemuseet
Fordi: Museet rummer verdenskunst inden for kort rækkevidde. Ved siden af de skiftende udstillinger kan man som regel se hans meget originale bibelske billeder i en særlig afdeling. For et par år siden fik museet en fin nybygning med information om Noldes liv og en god museumsshop. Man kan nyde en kop kaffe eller en middag med udsigt til det smukke marsklandskab. Jeg er født og opvokset et par kilometer fra museet, som dengang var den endnu levende kunstners hjem.

Maria Odgaard Møller, post.doc.
Anbefaler: Mellerup Højskoles familiekursus ”Livet, legen og musikken” i uge 28 på Mellerup Efterskole
Fordi: Tag børn, bedsteforældre og børnebørn med til en uge i livsglædens og fællesskabets tegn. Der er mulighed for intellektuel fordybelse, musikalsk udfoldelse, fysiske og kreative aktiviteter samt naturoplevelser for både voksne og børn, foruden morgenløb, morgensang, filmaften, gudstjeneste, bålaften og økologisk mad lavet af lokale råvarer.

Line Marschner, kunsthistoriker og ph.d.-studerende i teologi
Anbefaler
: Gotland
Fordi: Gotland er magisk. Geologiske forunderligheder, nordisk historie i mange lag, fantastiske romanske kirker og svensk fika-kaffekultur midt i den blå Østersø. Nyd hansestaden Visby med bymur, fine huse, havudsigt og hyggelige caféer i ruinerne af gotiske kirker. Se øens specielle kirker med én søjle i midten af rummet, der bærer fire hvælv. Vel hjemme i Danmark igen forstår I, hvorfra ideen til Lyng Kirke ved Fredericia (1994) kommer.

 

Hans J. Lundager Jensen, prof., dr. theol.
Anbefaler
: Fontenay-klostret i Frankrig (i landskabet Bourgogne)
Fordi: En slags Øm kloster, men med mure og tage. Her ser man med sine egne øjne at klostre i middelalderen var forløbere for kapitalisme og industrialisering. Cistercienserne kombinerede askese med kapitalopbygning; i stedet for kirkekunst pløjede man overskuddet tilbage i produktionen. For den der er hård til fransk: Georges Duby, Saint Bernard, L'art cistercien. Også Randall Collins ”The Weberian revolution of the High Middle Ages”. Læs derefter hjemme noget virkeligt mærkeligt: Johannes Jørgensens roman Vor Frue af Danmark.

Else Holt, lektor
Anbefaler
: Church-hopping i de amerikanske sydstater.
Fordi: På hvert eneste gadehjørne i sydstaterne ligger en kirke, som bør besøges søndag formiddag. Så er kirkerne fulde af glade mennesker, der tager imod én med åbne arme, gospel og doughnuts. Særligt anbefales dog Ebenezer Baptist Church, Martin Luther Kings barndomskirke i Atlanta, 16th Street Baptist Church i Birmingham Alabama, hvor fire små piger døde efter et bombeangreb i 1965 og Elvis Presleys barndomskirke i Tupelo, Mississippi, hvor han lærte at synge gospel, og hvor pilgrimme også kan besøge hans barndomshjem.

 

Hans J. Lundager Jensen, prof., dr. theol.
Anbefaler
: Brugge, by i det vestlige Belgien
Fordi: Et nederlandsk modstykke til Lübeck: middelalderlig bykerne, kirker, museer med billeder af ‘flamske primitive’ (den europæiske malerkunsts begyndelse) og et beginer-kvarter. Af gode grunde associeres Brugge med død: den dekadente roman Brugge-den-døde af Georges Rodenbach, og for nutidsmennesker filmen “In Bruges” om to lejemordere på tvungent ophold: den yngre kan ikke få luft, og den ældre kan ikke få nok.

 

Ulrik B. Nissen, lektor, afdelingsleder
Anbefaler
: Besøg Fanø og find mindestenen for den økumeniske konference i 1934
Fordi: I august 1934 blev der holdt en vigtig økumenisk konference på Fanø, hvor den unge Dietrich Bonhoeffer deltog som repræsentant for den bekendende kirke. Han holdt under denne konference en berømt tale, som siden er blevet udlagt som udtryk for en pacifistisk grundholdning. Som minde om begivenheden blev der i 1994 rejst en sten ved Fanø Bad, skænket af det internationale Bonhoeffer selskab. Besøg Fanø, led efter stenen og gå omkring ”Danlands Feriecenter Vesterhavet”, hvor Kurhotellet Fanø Vesterhavsbad engang lå, som husede omtalte konference. Rund dagen af med at tage ud at se på sæler.

 

Hans J. Lundager Jensen, prof., dr. theol.
Anbefaler
: Sankt-Annen-klosteret i Lübeck
Fordi: Samling af senmiddelalderlige altertavler. Man går ind i en glemt mytologi: kristendom som den var for 500 år siden. Vi kender Odin, Bjørnebanden, Batman, men ikke Katrine, Dorothea, Laurentius. Fra himmelsk Maria i stråleglans over døende, blodige kroppe (filmen “The Passion of the Christ” fangede ånden) til den hellige families kvinder og deres spædbørn med legetøj og hundehvalp. En kirkelig organisation står for den gode cafe.

Dit sommerferietip