Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mindeord

Professor Vítor Westhelle (1952-2018) in memoriam

Søndag d. 13. maj fik vi den sørgelige meddelelse, at Vítor Westhelle, professor i Systematisk Teologi ved Lutheran School of Theology at Chicago (LSTC), døde samme morgen af kræft.

Westhelle kendte kollegerne i Aarhus både fra sit arbejde i Det lutherske Verdensforbund og fra LSTC og forblev en god ven af Det Teologiske Fakultet/Afdeling for Teologi ved Aarhus Universitet. Allerede i 1992 hentede Viggo Mortensen, qua lektor i Etik og Religionsfilosofi og dekan, den begavede brasilianer, da lektor i Systematisk Teologi ved Faculdades EST i São Leopoldo, til Aarhus som gæsteprofessor, og han gjorde et uudsletteligt indtryk på de studerende, der var så heldige at følge hans undervisning. I 1993 hentede LSTC ham tilbage til sig som professor i systematisk teologi. Her virkede han som en yderst populær underviser, forelæser, vejleder og prædikant frem til sin død. Sideløbende var han gæsteprofessor ved en række universiteter verden over, i årene 2011-16 tillige leder af lutherforskningen ved EST i São Leopoldo. Den tætte kontakt med Aarhus bevaredes gennem studenterudveksling, og hans egne bidrag som keynote ved konferencer og som gæsteprofessor. I perioden 2010-2015 var han udnævnt som adjungeret professor ved Aarhus Universitet, og bidrog med sin enorme viden inspirerende og provokerende til afdelingens liv. Senest var det især gennem forskerseminarer, ph.d.-kurser og artikler, der bidrog til dannelsen af LUMEN: Center for the Study of Lutheran Theology and Confessional Societies, bl. a. hans nytænkning af Luthers trestandslære. Et eksempel på dette udkommer i næste måned i antologien Lutheran Theology and the Shaping of Society (Vandenhoeck & Ruprecht), hvor Westhelle bidrager med en artikel om luthersk teologis betydning for dannelsen af sociale forestillinger. Desuden bidrog han væsentlig til projektet ”Luther from the Subaltern – the Alternative Luther”, hvorfra en antologi publiceres i 2019.

Westhelle havde en klassisk BA i teologi med stor vægt på sprog og filosofi fra Brasilien, men fik både sin MA og sin ph.d. fra LSTC, hvor han forskede i henholdsvis latinamerikansk teologi (MA) og Hegel og hegelianisme (ph.d.). Westhelle havde valget mellem doktorstudier i GT og ST, men valgte sidstnævnte med bevaret sans for de klassiske sprogs centrale rolle for god teologi. Skønt han sandsynligvis er den eneste, der har læst samtlige Hegels værker på tysk (såvel som elevernes), fokuserede hans studier som professor på Luther og luthersk teologi, hvor han satte Luthers tanker i relation til nutidens diskussioner og tankestrømninger og viste sin store indsigt i begge dele. Med Westhelle har vi mistet en teolog af stort internationalt format, der som en af de få, formåede at forene latinamerikansk, nordamerikansk og europæisk teologi.

Skrevet af Else Marie Wiberg Pedersen og Bo Kristian Holm