Aarhus University Seal

show

Hvad betyder 'paradigmeskiftet'?: Debat om flygtninge, integration og hjemsendelse

Arrangeret af MIAU (Center for Migrations- og Integrationsforskning Aarhus Universitet).

Info about event

Time

Friday 12 April 2019,  at 14:00 - 17:00

Location

Lokale C001, DPU, Campus Emdrup

Tilmeld dig venligst via følgende link, hvis du er interesseret i at deltage: https://events.au.dk/Hvadbetyderparadigmeskiftet/arrangement.html

Beskrivelse
Siden Finansloven for 2019 blev vedtaget i Folketinget i december sidste år har ordet ’Paradigmeskift’ fyldt i den danske politiske debat på flygtningeområdet. Det proklamerede paradigmeskift går i sin enkleste udlægning ud på, at nye borgere, der er tildelt ophold som flygtninge i Danmark, nu som udgangspunkt skal hjemsendes, når og såfremt forholdene i oprindelseslandet en dag måtte tillade det. Nye borgere med flygtningebaggrund forventes således ikke længere ’at integrere sig’ med det for øje at finde varigt fodfæste – og en varig fremtid – i Danmark. Posten ’Integrationsminister’ skifter fremover navn til ’Hjemsendelsesminister’, og den såkaldte ’Integrationsydelse’ skifter navn til ’Selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelse’. I den offentlige debat diskuteres de nye lovændringer både som et skelsættende nybrud og som en fortløbende proces, der har været i gang længe.

Men hvordan lever man sit liv inden for rammerne af en konstant udsigt til potentiel hjemsendelse, selv efter en længere årrække i landet? Og hvordan manøvrerer man, som eksempelvis kommunal integrationsmedarbejder, inden for sådanne samtidige horisonter af inklusion og hjemsendelse? Med andre ord, hvilke betydninger får den nye lovgivning for den enkelte borger med flygtningebaggrund – og hvilke betydninger får den for involverede praktikere og deres professionelle virke?

Dette er nogle af de spørgsmål, vi ønsker at rejse med dette seminar. På tværs af et forsker- og et praktikerperspektiv stiller vi gennem fire oplæg, efterfulgt af paneldebat, skarpt på de hverdagslige betydninger og konsekvenser, som de seneste års integrations- og udlændingepolitik, og ikke mindst det nye såkaldte ’Paradigmeskift’ på flygtningeområdet, medfører for de mennesker, stramningerne involverer. Det være sig mennesker med ophold som flygtninge i Danmark, samt forskellige praktikere, såsom socialrådgivere og NGO-medarbejdere, der i det daglige er engagerede i disse borgeres velfærd og samfundsinklusion.

Oplæg ved:

Mikkel Rytter, Antropolog og Professor MSO ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Mette Blauenfeldt, Sektionschef, Dansks Flygtningehjælp Integration.

Chiara Petreni, Socialrådgiver, Gentofte Kommune, og formand for Dansk Socialrådgiverforenings Integrationsfaggruppe

Katrine Syppli Kohl, Sociolog og forsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) og Centre for Advanced Migration Studies (AMIS), Københavns Universitet

Efterfulgt af paneldebat.

Diskutanter: Zachary Whyte (Københavns Universitet) og Trine Brinkmann (Københavns Professionshøjskole) Ordstyrer: Birgitte Romme Larsen (DPU, Aarhus Universitet)

Der vil blive serveret vin, vand og snacks fra kl. 16.00-17.00.