Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier

12.09.2017 | Arkæologi

Mahir Hrnjic- New PhD student at UrbNet.

His research is titled "Silver provenance of early south Scandinavian coins, Perm’/Glazov and Duesminde rings".

Pernille Trant- New PhD student at UrbNet

Pernille Trant joins UrbNet with the project Northern Emporium.

New PhD student at UrbNet

Nora Petersen is new PhD student with the project: Excavation of Caesar's Forum in Rome.

06.09.2017 | Arkæologi

Anastasia Brozou - new Phd at the Department of Archeaology and Heritage Management

Anastasia Brozou joins CAS with the projcet: ¨Leprosy in Medieval Denmark: an enigmatic disease under investigation¨.

30.08.2017 | Arkæologi

David Harvey - New Associate Professor at the Department of Archeaology and Heritage Studies

As of July 1st, we are happy to welcome David Harvey as a member of staff at CAS, Department of Archaeology and Heritage Studies.

22.08.2017 | Arkæologi

Luisa Radohs - New PhD at the department for Archeaology and Heritage Studies

As of 1 September Luisa is enrolled at CAS as PhD with the project: "The formation of power structures in medieval towns – an investigation of urban nobility and the rise of civic elites in the southern Baltic Sea area (12th-14th centuries)”

Detaljefoto af sølvblikbeslaget fundet på Borgring (Foto: Museum Sydøstdanmark).
Arkæolog Nanna Holm viser det lille sølvblikbeslag frem kort efter, det blev fundet i nordporten (Foto: Museum Sydøstdanmark).
Beslaget fra Borgring (th) sammen med et foto af spændet fra vølvegraven på Fyrkat (tv) (Foto: Museum Sydøstdanmark).

08.08.2017 | Forskning, Arkæologi

Sølvspænde forbinder Borgring til Harald Blåtand

Fundet af et lille ornamenteret sølvblikbeslag viser en direkte og overraskende forbindelse mellem Borgring og vikingeborgen Fyrkat.

Johan Sandvang Larsen og Ina Thegen

05.07.2017 | Arkæologi

Årets bedste arkæologispecialer kåret

Hvordan gør arkæologien bedst brug af menneskelige skeletrester, og hvad levede de første nordboere på Grøndland af? Det er spørgsmål de to specialer, der i 2017 blev kåret som årets bedste på arkæologi på Aarhus Universitet, har taget op.

The Borgring fortress had four gateways, oriented towards the principal points of the compass. The North Gateway, which was destroyed in a violent conflagration, is currently being excavated (Photo: The Museum of South East Denmark / bo47nielsen).
The carved oak timber object recently found in peat layers just outside the south gateway of the fortress. The piece has been cut and sampled for dendrochronological sampling (left). The function of the piece is unknown, but it may be a part of a door or building (Photo: The Museum of South East Denmark / Nanna Holm).

04.07.2017 | Arkæologi

Breakthrough in Dating Viking Fortress

In 2014, archaeologists from the Museum of South East Denmark and Aarhus University discovered the previously unknown Viking fortess at Borgring south of Copenhagen. Since then, a search has been taking place to uncover the life, function, destruction and, not least, the precise dating of the Viking fortress. Now, a new find has resulted in a…

Helle Vandkilde får overrakt Europa-prisen 2017 af professor Alexander Gibson, præsident for The Prehistoric Society.

03.07.2017 | Priser, Arkæologi

Helle Vandkilde modtager pris for fremragende forskning

Professor dr.phil. Helle Vandkilde modtog den 24. juni som den første forsker ved et dansk universitet prisen Europa 2017 for sin fremragende forskning i forhistorisk arkæologi.

Viser resultater 1 til 10 ud af 62

1 2 3 4 5 6 7 Næste