Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier

05.07.2017 | Arkæologi

Årets bedste arkæologispecialer kåret

Hvordan gør arkæologien bedst brug af menneskelige skeletrester, og hvad levede de første nordboere på Grøndland af? Det er spørgsmål de to specialer, der i 2017 blev kåret som årets bedste på arkæologi på Aarhus Universitet, har taget op.

The Borgring fortress had four gateways, oriented towards the principal points of the compass. The North Gateway, which was destroyed in a violent conflagration, is currently being excavated (Photo: The Museum of South East Denmark / bo47nielsen).
The carved oak timber object recently found in peat layers just outside the south gateway of the fortress. The piece has been cut and sampled for dendrochronological sampling (left). The function of the piece is unknown, but it may be a part of a door or building (Photo: The Museum of South East Denmark / Nanna Holm).

04.07.2017 | Arkæologi

Breakthrough in Dating Viking Fortress

In 2014, archaeologists from the Museum of South East Denmark and Aarhus University discovered the previously unknown Viking fortess at Borgring south of Copenhagen. Since then, a search has been taking place to uncover the life, function, destruction and, not least, the precise dating of the Viking fortress. Now, a new find has resulted in a…

Helle Vandkilde får overrakt Europa-prisen 2017 af professor Alexander Gibson, præsident for The Prehistoric Society.

03.07.2017 | Priser, Arkæologi

Helle Vandkilde modtager pris for fremragende forskning

Professor dr.phil. Helle Vandkilde modtog den 24. juni som den første forsker ved et dansk universitet prisen Europa 2017 for sin fremragende forskning i forhistorisk arkæologi.

04.04.2017 | Arkæologi

Nick Shepherd – New Associate Professor in Archaeology and Heritage Studies

As of March 1st, we are happy to welcome Nick Shepherd as a member of staff at CAS, Department of Archaeology and Heritage Studies

07.02.2017 | Arkæologi

Prize to Ph.D. Trine Kellberg Nielsen from the Department of Archaeology, Aarhus University

Ph.D. Trine Kellberg Nielsen from Aarhus University is the winner of this year’s Price for research into Prehistory and Quaternary Ecology at the University of Tübingen in Germany.

01.02.2017 | Arkæologi

Christian Steven Hoggard - New Postdoc at the Department of Archeaology and Heritage Studies

Christian joins CAS as a postdoctoral researcher on the ‘Apocalypse Then?’ interdisciplinary project in February 2017

01.02.2017 | Arkæologi

James Dodd – New PhD Student at The Department of Archaeology and Heritage Studies

James commences 1 February 2017 as a PhD student at The School of Culture & Society, with the project: “Transforming Terminology: Dividing Southern Tradition Prehistoric Art”.

26.01.2017 | CAS, Arkæologi

Danske forskere forsøger at bremse »gigantisk tragedie« i Afrika

Forskningsgruppe med Mette Løvschal i Scientific Reports (Nature) og videnskab.dk.

Foto: Mette Lovschal (privat).

25.01.2017 | Arkæologi, CAS, Forskning

Forsker: Unikt økosystem i Østafrika trues af kollaps

”Greater Mara” er et 668.500 hektar stort naturområde i det sydvestlige Kenya med et helt unikt dyreliv og hjemsted for den berømte Masai-stamme. Ny forskning viser nu, at området er alvorligt truet af menneskeskabte ændringer, og at indhegninger skyder op i et hidtil uset omfang og med stor hastighed.

02.12.2016 | Arkæologi

Trine Borake - new PhD at the department of Archeaology