Aarhus Universitets segl

Gastronomisk Bogcafé på Food Festival i Aarhus 

Til Gastronomisk Bogcafé inviterede vi en række forskere og forfattere til bøger om mad(kultur) til at komme og deltage i debatten om mad, bæredygtighed og grønnere madkultur. De inviterede forskere og forfattere omfattede Benjamin Birk, Casper Thrane, Karen Wistoft, Ole G. Mouritsen, Jonatan Leer, Bettina Buhl, Rasmus Bredahl, Mikael Schneider, Eva Rymann, Simon Milwertz Philipsen og chocolatier Anna Zsofia Toth. 

Bogcaféen var indrettet med bogreoler fyldt med kogebøger fra det middelhavskøkkenet til Frøken Jensens kogebog over ny nordisk og alverdens bøger om det søde køkken. Der var en hyggelig rumfølelse og atmosfære, hvilket de store tæpper på gulvet og tekstiler i loftet var med til at give. Gæsterne gik på opdagelse i bogreolerne og morede sig over tidligere kostparadigmer og æstetik. 

BKok og forfatter Rasmus Bredahl talte med neurogastronomi til gæsternes personlige erfaring, fik den komplekse viden om neurogastronomi ned i øjenhøjde og gav gæsterne sjove, sanselige aha-oplevelser såsom druesaft med rød frugtfarve, hvor han spurgte dem hvilket bær der var i den. Gæsterne gættede- i flere retninger: på jordbær, hindbær og kirsebær og lærte dermed at synssansen trumfer lugte- og smagssansen. Ingen gættede at det var druesaft før Rasmus afslørede hvad det var. Han demonstrerede hvordan viden om neurogastronomi og hvordan vi sanser kan hjælpe os i den grønne omstilling af fødevarebranchen. 

Chocolatier Anna Zsófia Tóth inviterede til chokoladesmagninger og talte om chokoladebranchens facetter og skyggesider. Gæsterne lyttede nysgerrigt og smagte på chokoladen hun havde medbragt. 

Stor tak skal lyde til: de medvirkende forskere og forfattere samt Jakob Vinkler for hjælp til at indrette teltet til Gastronomisk Bogcafé. 

Gastronomisk Bogcafé blev arrangeret og faciliteret af Susanne Højlund, Nanna Hammer Bech, Aske Clark, Emilie Bødker og Jonna Løvlund Bach.