Aarhus University Seal

Ph.d.-forsvar

Med henblik på erhvervelse af Ph.d.-graden forsvarer MA i sundhedsantropologi Kim Lee sin afhandling: Tid til pleje: En antropologisk analyse af arbejdet som social- og sundhedshjælper.

Info about event

Time

Friday 1 February 2013,  at 13:00 - 16:30

Location

Aarhus Universitet, Moesgaard, Auditorium 5.

Med henblik på erhvervelse af Ph.d.-graden forsvarer MA i sundhedsantropologi Kim Lee sin afhandling:

Tid til pleje: En antropologisk analyse af arbejdet som social- og sundhedshjælper.

Forsvaret finder sted fredag d. 1. februar 2013 kl. 13.00 på Aarhus Universitet, Institut for Kultur og Samfund, Auditorium 5, Moesgaard, Højbjerg.

Forsvarer afholdes på dansk.

Bedømmelsesudvalg:

  • Lektor Poul Pedersen (formand), Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
  • Seniorforsker Mette Bech Risør, Institutt fir Samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø
  • Lektor Annette Kamp, Center for Arbejdslivsforskning, Roskilde Universitet

Vejledere:

  • Lektor Anne Line Dalsgård (hovedvejleder), Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
  • Karin Holland (medvejleder), direktør for Sundhed og Socialservice, Horsens Kommune
  • Lone Grøn (medvejleder), senior projektleder, Dansk Sundhedsinstitut, København

Afhandlingen ligger til gennemsyn på institutsekretariatet, Aarhus Universitet, Institut for Kultur og Samfund, Moesgaard, Højbjerg


Resumé af Kim Lee

Denne afhandling handler om sygefravær blandt social og sundhedshjælperne i primært Horsens kommune. Afhandlingen bygger på data, der er indsamlet gennem et 12 måneders antropologisk feltarbejde kombineret med interviews. Afhandlingen er finansieret af Horsens kommune og er blevet til i et samarbejde med Aarhus universitet, afdeling for antropologi.

Resultatet af afhandlingen viser, at social og sundhedshjælpernes arbejde er langt mere komplekst, end det billede der ofte fremstilles i medierne. Det viser sig, at medarbejderne befinder sig i et krydspres. Et krydspres der handler om at leve op til egne forventninger til arbejdet, samtidig med at arbejdet udføres under rammer, der har fokus på tiden som resurser, og hvor arbejdet bliver betragtet som en produktion. Et krydspres der også handler om, at der er en forventning om, at medarbejdere, der er syge og udgør en smitterisiko, bliver hjemme af hensyn til kollegaer og borgere. På den anden side vil dette sygefravær resultere i, at kollegaerne belastes, fordi de skal udføre det arbejde, som den sygemeldte skulle have udført. Afhandlingens resultater viser også, at tiden indgår i arbejdet som en resurse, der kan udveksles internt i plejegruppen, og at det gennem denne udveksling bliver muligt at opbygge magtpositioner. Disse magtpositioner kan medarbejderen bruge til at opnå indflydelse over normerne i gruppen, og derigennem være med til at skabe en bestemt oplevelse af sygefravær og sygdom. En oplevelse hvor sygdom og dermed sygefravær er en naturlig del af arbejdet.