Aarhus University Seal

News

Andreas Steen tiltræder som professor med fokus på Kina i et globalt perspektiv

Den nyudnævnte professor begynder i sit virke fra 1. september.

Andreas Steen

Hvilket område er du ansat til at fremme i dit professorat?
Jeg er ansat til at fremme Kinastudier med særligt fokus på Kina i et globalt perspektiv. Mit forskningsområde dækker konkret de historiske og kulturelle dimensioner af kinesisk-udenlandske forbindelser og interaktioner siden det 19. århundrede.

Mit arbejde fokuserer blandt andet på de tidlige kinesisk-tyske relationer og handlen med kulier (ufaglærte arbejdere fra typisk Kina eller Indien, red.), men også på udbredelsen af rock- og popmusik i Kina. I min ph.d.-afhandling undersøgte jeg udbredelsen af en international musikindustri i Shanghai fra perioden 1878 til 1937 ved at kigge på de politiske og økonomiske aspekter såvel som effekten af de tidlige processer af kultur- og teknologioverførsler i perioden. 

I 2012 begyndte jeg at udvide emnet i et bredere historisk og globalt perspektiv med forskningsprojektet ’China Sound – Culture and Politics from the Gramophone to mp3’. I øjeblikket arbejder jeg med Kinas medie- og kulturindustri under maoist-perioden og samarbejder med MSO-professor Wulf Kansteiner omkring et Velux-støttet projekt, der handler om lyd og minder fra Anden Verdenskrig i Taiwan, Østtyskland og Danmark (1945-2015).

Hvordan er dit forskningsarbejde relevant?
Kinas globale tilstedeværelse og relevans er tydelig i dag som følge af en tæt kombination af kulturelle, politiske og økonomiske faktorer. I mit arbejde søger jeg at opklare disse dynamikker og bidrage til en nuanceret forståelse af de komplekse forhold bag denne udvikling, både i et historisk og transkulturelt perspektiv.

Desuden er jeg overbevist om, at en bred og specifik forståelse af Kinas globale initiativer, dets kulturelle politik, effekter og udfordringer, både hjemme og i udlandet, er meget gavnligt for de studerende på Kinastudier og deres fremtidige arbejdsgivere.

CV
Andreas Steen er uddannet fra Freie Universität Berlin og Fudan Universitet i Shanghai, hvor han studerede henholdsvis Kinastudier, engelsk filologi (kulturstudier) og moderne kinesisk litteratur. I 1998 blev han forskningsassistent på Freie Universität Berlin, hvor han også modtog sin ph.d.-grad i 2003.

Herefter samarbejdede han med forskellige forskningsprojekter ved Peking Universitet, Academy of Social Sciences, Shanghai, og med forskellige arkiver i Kina. Andreas Steen kom i 2007 til Institut for Kinastudier på Aarhus Universitet og har siden 2010 været ansat som lektor i moderne kinesisk historie og kultur.