Aarhus University Seal

News

Forskningsprojekt om antikkens rejser og mobilitet modtager prestigefuld ERC-bevilling

Med afsæt i jødiske skrifter vil Elisa Katariina Uusimäki undersøge, hvordan fortidens israelitiske folk opfattede 'menneskelig mobilitet'. Hvem rejste i antikkens middelhavsregion og hvorfor? Det Europæiske Forskningsråd har bevilliget 1,5 millioner euro til projektet.

Elisa Katariina Uusimäki

Hvad var årsagerne, når datidens israelitiske/jødiske folk drog på rejse eller bevægede sig på tværs af antikkens middelhavsområde? Og hvem var de rejsende?

Det er blandt de spørgsmål, lektor i teologi, Elisa Katariina Uusimäki, håber at kunne besvare med sit forskningsprojekt, 'An Intersectional Analysis of Anicent Jewish Travel Narratives', som netop har modtaget 1,5 millioner euro af Det Europæiske Forskningsråd til den videre udforskning af emnet.

"I de senere år har jeg gradvist udviklet en interesse for rejser og mobilitet – dét at en person flytter sig fra hans eller hendes hjem til en anden lokation – i den antikke verden," fortæller Elisa Katariina Uusimäki.

"Mit projekt undersøger litterære og kulturelle fremstillinger af rejser og mobilitet i antikke jødiske skrifter, herunder tekster fra den hebraiske bibel og andre jødiske kilder fra den hellenistiske og tidlige romerske periode."

(U)frivillig mobilitet
Ambitionen er blandt andet at blive klogere på, hvordan datidens befolkning opfattede 'menneskelig mobilitet' – med et særligt blik på, om denne mobilitet eller rejse foregik på frivillig vis eller ej.

"Med projektet ønsker jeg at rette opmærksomheden mod de rejsendes individuelle profiler og de forskellige forhold, som gavn anledning til deres mobilitet. Årsagerne varierer markant og spænder fra slaveri til turisme," forklarer Elisa Katariina Uusimäki.

"Fra et tværgående synspunkt er det også interessant, hvordan mobiliteten kan have fået de rejsende til at forhandle, raffinere eller genskabe dele af deres identitet."

Hendes datamateriale består konkret af tekster, som er skrevet eller bevaret på henholdsvis hebraisk, aramæisk, græsk, latin og oldetiopisk, og håbet er samtidig, at de forskellige kilder kan øge forståelsen af, hvordan fortidens israelitter og 'andre folk' interagerede med hinanden. Alt sammen for at blive klogere på et emne, som endnu ikke har været belyst.

"Bevillingen til projektet betyder, at jeg kan udvikle et nyt ekspertiseområde og et nyt sæt spørgsmål, som ikke hidtil er blevet udforsket," siger Elisa Katariina Uusimäki.

Forskningsprojektet 'An Intersectional Analysis of Anicent Jewish Travel Narratives' er planlagt til at vare i alt fem år.

Fakta:
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har til opgave at fremme forskning på højeste niveau i Europa gennem konkurrenceudsatte bevillinger.