Uanset om demens bliver fremstillet som en samfundsøkonomisk udfordring eller oplevet som et fortvivlende livsvilkår, bliver demens forstået ud fra et forfaldsnarrativ om tabet af kognitive evner og værdighed. Dette projekt udfordrer tabsnarrativet ved at udforske og fremme hverdagslivets kreative potentialer, som de udfolder sig mellem mennesker med demens, pårørende, personale og andre i den institutionelle og familiebaserede demensomsorg. Den gennemgående hypotese i projektet er, at det vil have en positiv virkning på alle involverede at fremme en hverdagskultur i demensomsorgen, der griber de muligheder, der spontant opstår.
Projektets formål er at udvikle handlingsanvisende koncepter til brug i den institutionelle og familiebaserede demensomsorg, der kan fremme inklusionen af mennesker der oplever demens som aktive medskabere af deres livsverdner. Konkret arbejder projektet med koncepterne ”positivt situationsarbejde” og ”mulighedsvinduet” som handlingsanvisende koncepter og refleksionsværktøjer.
Projektets teoretiske og praktiske arbejde bliver udført i tæt samarbejde mellem projektets partnere: Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet; Demensområdet, Horsens Kommune; og VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Projektet er finansieret af en HUMpraxis-bevilling på 4.6 millioner DKK fra VELUX FONDEN