Aarhus Universitets segl

Om projektet

Grib muligheden!

Hvad enten demens fremstilles som en samfundsøkonomisk udfordring eller opleves som et fortvivlende livsvilkår, så styres forståelsen af demens ofte af et forfaldsnarrativ om tabet af kognitive evner og menneskelig værdighed. Nærværende projekt udfordrer tabsnarrativet ved at udforske og fremme hverdagslivets kreative potentialer, som de udfolder sig mellem mennesker med demens, pårørende, personale og andre i den institutionelle og familiebaserede demensomsorg.

I livet med demens kan hverdagskreativiteten komme konkret til udtryk, når en borger på en enhed pludselig begynder at synge, og personalet, der er ved at gøre klar til frokost, griber muligheden og stemmer i. Snart drages to andre borgere ind og inden længe danser alle fire omkring. Hverdagskreativiteten viser sig også i situationer, der ikke har en umiddelbart kunstnerisk-kreativ karakter, som når et lille selskab på picnic i demensenhedens have bliver enige om at de er i Harzen, og personalet griber øjeblikket og bidrager til at skabe en ekstra betydningsdimension i udflugten. Sammen handler de involverede i et spontant opstået, flygtigt mulighedsvindue, og indgår dermed i en fortløbende samskabelse af en fælles verden.

Projektets grundide er, at de potentialer for hverdagskreativitet, der ligger latent i menneskelivet som sådan, også er tilstede i livet med demens, og at en øget udøvelse af hverdagskreativitet vil have en positiv virkning på alle de involverede parters trivsel. Projektets overordnede formål er følgelig:

  • at skabe etnografisk viden om hverdagskreativitetens rolle og trivselsfremmende potentialer i livet med demens;
  • at udvikle en fænomenologisk teori om hverdagskreativitet som et ontologisk grundvilkår i livet med demens;
  • at udvikle handlingsanvisende koncepter for faciliteringen af hverdagskreativitet i livet med demens i hjemmet og på institutionen

Projektets forskningsmæssige og praktiske indsatser er dybt integrerede og udfolder sig i tværgående vidensproduktion og udviklingsprocesser, der finder sted i synergi mellem teoriudvikling baseret på etnografiske feltarbejder og praksisudvikling der på forskellig vis inkluderer mennesker med demens, pårørende, personale, ledere, forskere og interessenter.