Aarhus Universitets segl

Deltagere


Aarhus Universitet


Mikkel Rytter er professor ved antropologi, Aarhus Universitet. Han har i en årrække arbejdet med forskellige projekter relateret til liv og hverdag blandt indvandrer- og flygtningefamilier. Han har udgivet bogen Family Upheaval: Generation, Mobility and Relatedness among Pakistani Migrants in Denmark (Berghahn, 2013), der handler om inter-generationelle dynamikker i familienetværker strakt ud mellem Danmark, Sverige og Pakistan. Senest har han været medforfatter til Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere: Kommunal velfærd og omsorg i forandring (Aarhus Universitetsforlag, 2021), der handler om ældre med indvandrer- og flygtningebaggrund, der bliver passet og plejet af i eget hjem af ’selvudpegede hjælpere’ fra familien. Mikkel er forskningsleder på projektet ”Reorienting integration” og ansvarlig for delprojekt C, der særligt interesserer sig for repræsentationen og brydninger i politik, medier, og lokalsamfund som følge af kvoteflygtningenes genbosætning og opbygning af nye liv


Emilie Lund Mortensen er adjunkt på afdeling for antropologi, Aarhus Universitet. I forbindelse med sin Ph.d.-afhandling har hun foretaget længerevarende etnografiske studier blandt unge syriske mænd i eksil i Amman. Her har hun undersøgt og beskrevet, hvordan hverdagsliv og intime sociale relationer formes af oplevelser af krig og flugt. Hendes arbejde har koncentreret sig om temaer så som omsorg, venskab, køn, kærlighed og fremtid. I forskningsprojektet “Reorienting Integration” arbejder Emilie i delprojekt A med moderskab i konteksten af genbosætning blandt kvindelige congolesiske kvoteflygtninge i Danmark. Det er målet med delprojektet at forstå, hvordan moderskab i praksis tager nye former i dialog med danske og congolesiske normer og værdier.


Mette Lind Kusk er postdoc på afdeling for antropologi, Aarhus Universitet. Som grundlag for sin Ph.d.-afhandling har hun udført længerevarende etnografisk feltarbejde blandt familier i det nordlige Uganda. Her fokuserede hun på, hvilke udfordringer i forhold til adgang til jord familierne i området oplevede, blandt andet som konsekvens af krig og intern fordrivelse, og fulgte dem i deres interaktion med forskellige institutioner i forsøg på at få bekræftet og sikret jordrettigheder. Temaer omkring uvished, intime konflikter, uforudsigelighed og tilhør har været centrale i hendes arbejde, der senest har haft fokus på unge flygtninge i Danmark og deres oplevelse og håndtering af midlertidighed som vilkår. I forskningsprojektet ”Reorienting Integration” arbejder Mette i delprojekt B, der fokuserer på børn og unges oplevelser af at blive genbosat i Danmark som kvoteflygtninge. Målet med delprojektet er at få indblik i, hvordan børn og unge over tid orienterer sig på tværs af de hverdagslige og institutionelle sammenhænge, de indgår i, samt hvilke roller de indtager i familien.


Anna Lois Miller Balslev er kandidatstuderende i antropologi ved Aarhus Universitet, og som en del af sit specialeprojekt er hun praktikant på ’Reorienting Integration’. Hun skal lave sit feltarbejde i foråret og sommeren 2023 blandt nogle af de congolesiske kvoteflygtninge, der blev genbosat i 2022. Anna er interesseret i at undersøge kvoteflygtningenes vej til arbejdsmarkedet gennem beskæftigelsesrettede forløb såsom virksomhedspraktik og sprogskole. Målet med delprojektet er at forstå, hvilken indflydelse hverdagslogistiske udfordringer samt relationer til kommunale og private aktører fra arbejdsmarkedssystemet har på de congolesiske kvinders oplevelse af at være i beskæftigelsesrettede forløb i Danmark.


Mathilde Sørvad Søgaard er kandidatstuderende i antropologi ved Aarhus Universitet og specialepraktikant på 'Reorientering Integration'. Hun skal på feltarbejde i foråret og sommeren 2023, hvor hun vil følge udvalgte match mellem congolesiske familier og frivillige netværksfamilier/personer etableret af DRC Dansk Flygtningehjælp. Hun er særligt interesseret i at undersøge, hvilken betydning de congolesiske familiers relationer til frivillige netværksfamilier/personer har for deres orientering mod et liv og fremtid i Danmark, og hvordan relationerne udvikler sig over tid. Feltarbejdet vil danne baggrund for hendes specialeprojekt.


Trine Bach Grønbæk er kandidatstuderende i Visuel Antropologi ved Aarhus Universitet og er specialepraktikant på ”Reorienting Integration”. Hun skal lave sit feltarbejde i foråret/sommeren 2023 blandt etablerede congolesiske kvoteflygtninge, der har boet i Danmark i en årrække. Trine vil have fokus på hvordan de congolesiske kvoteflygtninge på forskellig vis har fundet sig rette og etableret sig i Danmark. Målet med delprojektet er at forstå, hvordan hjem og hjemlighed produceres og forhandles samt hvorledes Congo og Danmark knyttes sammen. 


Clara Fuglsbjerg Ebberup er kandidatstuderende i Antropologi ved Aarhus Universitet og laver sit specialeprojekt i samarbejde med ’Reorienting Integration’. Sammen med de congolesiske kvoteflygtninge, lokale frivillige og kommunale medarbejdere vil hun undersøge ankomstens turbolens og hvordan hjem og hverdag bygges op i nye omgivelser. Målet med delprojektet er at forstå, hvordan det at ankomme til et nyt land kan være en længere process, der rækker ud over det tidspunkt, hvor de congolesiske familier lander i Danmark.


Rikke Trige Jensen er kandidatstuderende i antropologi ved Aarhus Universitet. Som led i sit specialeprojekt er hun praktikant på ’Reorienting Integration’ og lavede feltarbejde i foråret og sommeren 2022. I forskningsprojektet vil hun følge nogle af kvoteflygtningene i deres første tid i Danmark, og hun er særligt interesseret i at undersøge, hvilke roller religion og religiøse fællesskaber spiller for etableringen af hjem, hverdag og tilhørsforhold i nye omgivelser. Målet med Rikkes delprojekt er samtidigt at forstå, hvordan (religiøst) tilhørsforhold både formes og forhandles i mødet mellem kvoteflygtninge og lokalsamfund.



VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd


Vibeke Jakobsen er seniorforsker ved VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Hun har en kandidatgrad i økonomi fra Aalborg Universitet og en Ph.d. fra Handelsskolen i Aarhus. Afhandlingen fokuserede på uddannelses- beskæftigelses- og lønforhold for unge indvandrere med oprindelse i det tidligere Jugoslavien, Tyrkiet og Pakistan. Siden har hun på SFI og senere VIVE arbejder på flere projekter om uddannelses- og beskæftigelsesforhold for indvandrere og efterkommere i Danmark, økonomisk fattigdom blandt ældre indvandrere og kommunernes integrationsindsats.  I forskningsprojektet “Reorienting Integration” står Vibeke for delprojekt D, der er en registeranalyse af hele kohorten af kvoteflygtninge.


Dansk Flygtningehjælp / Center for Udsatte Flygtninge


Mads Ted Drud-Jensen er sociolog og seniorrådgiver i Center for Udsatte Flygtninge i DRC Integration. Mads arbejder med vidensindsamling, analyse, formidling samt rådgivning og undervisning vedr. flygtninge og integration – ofte med fokus på traumer og PTSD, køn og ligestilling, børn og unge samt kulturmøde. Mads har været med til at gennemføre udvælgelsesinterviews med de kvoteflygtninge, der aktuelt kommer til Danmark. I forbindelse med ”Reorienting Integration” undersøger Mads de nye kvoteflygtninges første møde med Danmark og de kommunale integrationsindsatser. Mads har arbejdet 7 år i DRC Dansk Flygtningehjælp og arbejdede inden da som konsulent og projektleder i COWI A/S. Mads er desuden del af Censorkorpset for Minoritetsstudier og Komparative Kulturstudier (KU og RUC) samt bestyrelsesmedlem i LGBT Asylum.


Joanna Skjoldan Hansen er rådgiver i Center for Udsatte Flygtninge i DRC Integration, hvor hun arbejder med vidensindsamling, analyse og formidling. I projektet ”Reorienting Integration” undersøger Joanna hvordan ankomsten til en dansk kommune opleves af de congolesiske familier, der er kommet til Danmark som kvoteflygtninge fra Rwanda. Herunder hvilke erfaringer kommunerne har gjort sig i forbindelse med modtagelsen og hvad familiernes ønsker og behov er. Joanna er desuden tilknyttet projektets frivilligrettede indsats, hvor hun samarbejder med frivilligkonsulenter omkring støtte og viden til de frivillige, som matches med de nyankomne familier.


Jacob Midtgaard er Udviklingschef i DRC Integration, Frivillig, hvor han har ledelsesansvar for organisationens frivilligrettede udviklingsprojekter, som udvikles og implementeres gennem tæt samarbejde med lokale frivillige, foreninger, kommuner, civilsamfundsorganisationer samt bevillingsgivere blandt fonde og styrelser. Derudover har Jacob tidligere været både projektleder og -koordinator for en række integrationsprojekter i civilsamfundet og har også flerårig kommunal erfaring med udarbejdelse og opfølgning på integrationsindsatser og tværgående politikudvikling på integrationsområdet. I forbindelse med ”Reorienting Integration” varetager Jacob koordineringen af den frivilligrettede indsats i projektets praksisdel gennem tæt samarbejde med lokale frivilligkonsulenter og frivilliggrupper.


Mette Blauenfeldt er chef for Viden & Udvikling i DRC Integration med det overordnede ansvar for DRC Integrations tværgående projekter, projektudvikling og samarbejde med eksterne partnere og fonde. Herudover leder Mette det interne arbejde med dokumentation, kompetenceudvikling og vidensopbygning samt ekstern vidensformidling. Dette indebærer også lovgivningsmonitorering, advocacy og DRCs fortalerarbejde omkring modtagelse og integration. Mette har arbejdet med modtagelse og integration gennem 30 år.  


Joanna Primault er Integrationsfaglig konsulent i Center for Udsatte Flygtninge i DRC Integration. Hun har en professionsbachelor som socialrådgiver og en kandidat i Socialt Arbejde. Joanna arbejder med vidensindsamling, undervisning samt rådgivning og projektledelse vedr. flygtninge og integration – ofte med fokus på rettigheder, traumer og PTSD, børn og unge samt kulturmøde. I forbindelse med ”Reorienting Integration” er Joanna projektleder på en række informationsfilm til nyankomne congolesiske kvoteflygtninge, hvor en række hverdagssituationer vises og forklares på kinyarwanda. Filmene er tænkt som en støtte til de nyankomne familier og kan bruges som et redskab i forbindelse med den kommunale modtagelse. Joanna har arbejdet i DRC Dansk Flygtningehjælp siden 2015 i forskellige funktioner. Joanna er desuden frivillig juridisk rådgiver hos Diversity Works, hvor hun yder rådgivning til minoritetsetniske danskere.