Aarhus Universitets segl

Om projektet

Forskningsprojektet “Reorienting Integration” er et samarbejde mellem forskere fra Afdelingen for Antropologi ved Aarhus Universitet, DRC Dansk Flygtningehjælp, særligt Center for Udsatte Flygtninge (CUF), VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og udvalgte danske kommuner. Projektet undersøger udfordringer og oplevelser forbundet med congolesiske kvoteflygtninge familiers genbosættelse i Danmark. Disse familier består hovedsagligt af enlige kvinder og børn, som i en lang årrække har været bosat i flygtningelejre i Rwanda. Familierne er blandt de 400 kvoteflygtninge, som Danmark efter planen modtager i 2021-2022 og som foreløbigt bliver fordelt mellem 33 kommuner på tværs af landet.

Efter ankomst til Danmark hjælpes kvoteflygtninge direkte ud i den nye hjemkommune, hvor de er boligplaceret. Her mødes de af en række aktører, såsom kommunale integrationsmedarbejdere, sagsbehandlere samt sproglærere, og ofte en række frivillige fra lokalområdet, der alle søger at hjælpe familierne med at finde sig til rette i deres nye hjem. I løbet af kort tid skal familierne påbegynde et nyt liv og en hverdag med arbejdspraktik for de voksne, og skole, daginstitutioner og fritidstilbud for børnene.

Gængse opfattelser anser ofte “integration” som en lineær proces over tid, hvor flygtninge måles og vejes og menes at bevæge sig fra “lidt" eller “ringe” til “meget” eller “godt” integreret. Med afsæt i kvalitative og kvantitative data, indsamlet gennem en række etnografiske familiestudier og registerdata, vil vi i dette forskningsprojekt imidlertid forsøge at beskrive og forstå, hvordan integration i praksis ofte er en mere kaotisk proces, hvor flygtninges nye liv og hverdag er præget af forvirring, misforståelser og desorientering men også udgør en periode, hvor en række nye muligheder og potentialer begynder at forme deres liv.

Med fokus på kvoteflygtninges ikke-lineære oplevelser af og erfaringer med inklusion i danske verdner, er det et af projektets formål at bidrage til at reorientere vores analytiske forståelse af begrebet “integration” og derved skabe basis for en bredere samtale om, hvordan vi modtager, inddrager og forstår flygtninge i Danmark. Projektet reflekterer således over de etiske implikationer forbundet med forskellige former for repræsentation i arbejdet med flygtninge samt den samfundsmæssige diskurs vedrørende begrebet “integration”.

Projektet har imidlertid også mere praktiske dimensioner. Med afsæt i indsamlet viden om de congolesiske flygtningefamilier er et projektmål at bidrage til udviklingen af en såkaldt “familie-til-familie”-indsats (F2F), som skal skabe bedst mulige vilkår for fremtidig genbosætning blandt kvoteflygtninge.

Konkret vil DRC Dansk Flygtningehjælp, via deres landsdækkende frivillige netværk, rekruttere og matche danske familier og øvrige lokale frivillige med congolesiske familier i to danske kommuner. Her følges og dokumenteres implementeringen og udfoldelsen af F2F-indsatsen af de tilknyttede forskere. Læs mere om dette arbejde i afsnittet om F2F-indsatsen. Erfaringer og evalueringer viser, at frivilligindsatsen har en gavnlige effekt på både flygtninges trivsel, sprogtilegnelse, arbejdsmarkedstilknytning osv. Hypotesen i projektet er derfor også, at medmenneskelig guidning, støtte og hjælp i specifikke sociale relationer kan mindske den desorientering, som kvoteflygtninge ofte oplever i forbindelse med genbosætning. Målet er at dokumentere best practice således, F2F-indsatsen i de kommende år kan anvendes ved modtagelse af nye kvoteflygtninge, som en særlig gruppe af flygtninge.

Projektet er støttet af Velux Fondens HUM Praxis-program og løber fra 2022-2026.

Delprojekter

”Reorienting Integration” består af fire delprojekter, der tilsammen bidrager med kvalitative, kvantitative, teoretiske og anvendelsesorienterede perspektiver på hverdagslivet blandt de nyankomne congolesiske flygtningefamilier.

Delprojekt A, “Reoriented Motherhood”, ledes af adjunkt Emilie Lund Mortensen og undersøger, hvordan oplevelser af moderskab tager form og reorienteres i konteksten af genbosætning i Danmark. Her betragtes “familie-til-familie”-indsatsen i udgangspunktet som et særligt socialt rum, hvor forhandling af kønnede positioner og roller, normer og forventninger udspiller sig. Projekter undersøger med andre ord, hvordan relationer mellem danske og congolesiske familier giver anledning til refleksion over moderskabet og alle dets praktiske, emotionelle og moralske dimensioner.

Delprojekt B, “Children, settlement and orientation” ved postdoc Mette Lind Kusk fokuserer primært på børn og unges rolle i genbosætning. Børn bliver ofte overset i flygtningestudier, men ikke desto mindre har børn ofte en vigtig rolle at spille som brogyggere og netværksskabere for deres forældre. Projektet undersøger, hvordan børn og unge tilpasser sig livet i Danmark, og hvorledes “familie-til-familie”-indsatsen bidrager til denne proces. Hvordan danner børn og unge egne netværker og indgår i daginstitutioner, skoler og sportsklubber? Og hvordan navigerer børnene i konteksten af F2F og skaber nye, signifikante bånd til nye mennesker?

Delprojekt C, “Refugees and the politics of representation” ved PI og Professor Mikkel Rytter vil udforske de etiske dilemmaer, der er forbundet med forskellige former for vidensproduktion og repræsentation af mennesker med flugterfaringer, samt betydningerne af den samfundsmæssige diskurs vedrørende “integration". Formålet med dette er i særdeleshed at påbegynde en gentænkning og re-orientering af begrebet “integration” og de forventninger til udvikling, transformation og tilpasning, der ofte forbindes med begrebet.

Delprojekt D, ved Seniorforsker Vibeke Jakobsen (VIVE), undersøger genbosættelsen af de congolesiske familier over tid ved hjælp af registerdata med indledende fokus på relationer til arbejdsmarkedet, uddannelse, helbred, civilstand, mv. Foruden at skabe et overblik over forholdene blandt de specifikke congolesiske kvoteflygtningefamilier, vil udviklingen af et sådan dataset også kunne bidrage til vores forståelse af udfordringer for fremtidige kvoteflygtninge i Danmark.