Aarhus Universitets segl

En status på foråret og et blik på sommeren 2022

I løbet af april og maj måned er der for alvor kommet gang i feltarbejdet, og vi har nu mødt en andel af de nyankomne congolesiske familier. Projektets to praktikanter, Clara og Rikke, drog i starten af april på feltarbejde, hvor de aktuelt følger de nyankomne familier. I løbet af juli måned skriver Rikke og Clara et digitalt postkort her på siden med detaljer om deres feltarbejde.

Jeg har fortsat arbejdet med at tale med de kommuner, som har modtaget nye congolesiske familier. I den forbindelse har jeg opnået en masse spændende indsigter om såvel forberedelse af familiernes ankomst som kommunernes første erfaringer og særlige udfordringer i løbet af de første måneder efter familiernes ankomst til deres nye hjemkommuner. Det er for mange kommuner en stor udfordring, der kræver mange og ekstra ressourcer. Familierne har haft behov for detaljerede introduktioner til alle aspekter af et almindeligt liv i Danmark, herunder værdien af den danske krone og brugen af vaskemaskine og NemID. Midt i dette arbejde brød krigen i Ukraine endvidere ud, og mange ukrainske kvinder og børn er ankommet til Danmark. Her skal de, som de congolesiske familier, registreres og indkvarteres, og det skaber stor travlhed i mange kommuner.

Via kommunerne har jeg ikke desto mindre fået kontakt til otte familier, som jeg har besøgt i deres hjem og talt med om deres oplevelser af den første tid i Danmark. Familierne har givet mig indsigt i nogle af de bekymringer og udfordringer, de oplever i hverdagen og om deres tanker om og håb for fremtiden i landet. Særligt fylder det, at de endnu ikke taler dansk og derfor har svært ved at begå sig på egen hånd. Desuden er de i fuld gang med at lære det danske velfærdssystem at kende, herunder ’det digitale Danmark’, som for mange volder problemer. For nogle begynder hverdagen at tage form – nogle mødre er startet på sprogskole, andre i mentorforløb, og de fleste børn er kommet i daginstitution eller skole – mens andre fortsat har et stort behov for hjælp og guidning i hverdagen.

Vi står nu overfor sommerferien, som er en periode med ferielukkede skoler og institutioner, og ferie blandt såvel frivillige som kommunalt ansatte. For mange nye familier bliver dette muligvis en særligt udfordrende tid, da de ikke har adgang til den vante hjælp i hverdagen og desuden ikke hjælpes til struktur af hverdagens forpligtelser. Endvidere er de fleste familier fortsat uvante i deres nye omgivelser, og mange er utrygge ved at færdes langt fra hjemmet. Det er derfor ikke sikkert, at de bruger fritiden på at tage på tur i rundt landet eller i lokalområdet. Familierne har desuden begrænsede midler og kan ikke, som mange danske familier, bruge ekstra ressourcer på aktiviteter for børnene i ferieperioden. Vi vil også i denne tid følge familierne for at forstå, hvordan sådanne perioder påvirker deres nye tilværelser i Danmark.

De kommende måneder fortsætter vi således feltarbejdet sideløbende med, at vi så småt begynder at samle indsigter sammen til at få formuleret de første anbefalinger til kommunerne i relation til modtagelsen af congolesiske kvoteflygtninge. Som beskrevet i forrige blogpost ankommer til efteråret nemlig den nye kohorte på cirka 200 personer, som skal fordeles blandt nye kommuner på tværs af landet. Ambitionen er, at indsigter og gode erfaringer fra ’første runde’ skal bidrage til arbejdet med modtagelsen af disse nye familier.

Af Emilie Lund Mortensen