Aarhus Universitets segl

Jubilæum: Center for Udsatte Flygtninge fejrede 25 år

Blogpost af Mads Ted Drud-Jensen, Specialkonsulent i Center for Udsatte Flygtninge

Godt 100 mennesker var samlet til talks, musik og bobler hos DRC Dansk Flygtningehjælp i København. Anledningen var Center for Udsatte Flygtninges 25-års jubilæum, der blev fejret d. 23. januar.

CUF er DRC Dansk Flygtningehjælp Integrations videnscenter. Gennem 25 år har CUF bidraget med vidensopbygning og -formidling, udvikling samt faglig sparring og rådgivning til primært professionelle, med fokus på integration, traumer og udsatte borgere med flugtbaggrund.

CUF blev oprindeligt etableret som ”Det psykosociale beredskab” af Dansk Flygtningehjælp i 1999, da den første integrationslov i Danmark flyttede ansvaret for integration over til kommunerne. Da integrationsopgaven tidligere var blevet varetaget af Dansk Flygtningehjælp, blev enheden oprettet for at sikre, at den mangeårige viden og ekspertise omkring arbejdet med flygtninge med traumer ikke gik tabt i den nye struktur. I 2007 fik enheden navnet Center for Udsatte Flygtninge og blev officielt et videnscenter.

De seneste 25-års udvikling på flygtninge- og integrationsområdet – herunder nye konflikter ude i verden, talrige lovændringer i Danmark og skiftende faglige paradigmer – har dannet rammen om CUFs indsats. Mette Blauenfeldt, leder af Center for Udsatte Flygtninge, indledte således jubilæumsarrangementet med et historisk tilbageblik og perspektiver på udviklingen fra 1999 og frem til i dag.

De seneste år har CUF bl.a. fokuseret på modtagelsen af kvoteflygtninge fra DR Congo og Burundi. En del af dette arbejde har været inden for rammerne af Reorienting Integration. Se bl.a. rapport om den helbredsmæssige modtagelse af kvoteflygtninge og film til kvoteflygtninge.

Det var også afspejlet i jubilæumsprogrammet, hvor Eric Mifurumbo Ndayambaje, næstformand i Hope of Tomorrow, der er en forening for congolesere i Danmark, var en af deltagerne i en panelsamtale sammen med repræsentanter for ukrainske, syriske og bosniske foreninger og netværk. Hope of Tomorrow har været meget aktiv i at række ud til og inkludere de kvoteflygtninge, der er kommet til Danmark de seneste år.

Øvrige paneldeltagere var Lesia Ignatyk-Eriksen (Association af Ukrainere i Danmark), Nada Naanaah Massoud (Dansk Syrisk Kulturforening) og Azra Hasanbegovic (gennem årene aktiv i forskellige bosniske foreninger og netværk).

I panelet betonede Eric Mifurumbo Ndayambaje blandt andet, at det er vigtigt at have fokus på – og tale om – mental sundhed. Og adspurgt til ønsker om fremtiden pointerede han, at det ville give mere tryghed og overskud for kvoteflygtninge fra DR Congo, hvis det var muligt i højere grad at se reelle muligheder for at få permanent ophold i Danmark. Hans erfaring er, at det kan virke umuligt, hvis man f.eks. aldrig har gået i skole og dermed kan have svært ved at lære tilstrækkeligt dansk til at leve op til de krav, der stilles for tidsubegrænset ophold.

Af øvrige talere til jubilæumsarrangementet var Jessica Carlsson fra Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri (CTP) og Karen-Lise Karmann fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). DJ Berrin Bas stod for musikken.

Læs mere om Center for Udsatte Flygtninge.