Aarhus Universitets segl

KIRKE & INTEGRATION

Lørdag den 14. september, 2024 var ”Reorienting Integration” inviteret til at holde oplæg om kvoteflygtninge på seminaret ”Kirke & Integration: Værktøjer til Virkeligheden” arrangeret af KIT – Kirkernes Integrations Tjeneste.

Af KITs hjemmeside fremgår det at:

KIT er en landsdækkende organisation der arbejder med integration af nydanskere i det danske samfund.

Hovedhjørnestenen i vores arbejde er at motivere til frivillige aktiviteter og mødesteder i menighedshuse og foreninger der rækker ud til socialt udsatte nydanskere uanset alder, køn eller tro. Aktiviteterne og mødestederne skal gennem sociale og faglige aktiviteter hjælpe nydanskere med at blive integreret i det danske samfund.

Kongstanken er at alle mennesker uanset hvem de er har brug for et fællesskab og nogen at relatere til. Relationerne og fællesskabet er naturligt i menighedshuse og foreninger, og derfor kan disse spille en centralrolle i integrationen af nydanskere.

KITs opgave er at hjælpe menighedshuse og foreninger med at etablere aktiviteter og mødesteder, samt kompetenceudvikle de frivillige medarbejdere der har ansvaret for aktiviteterne på mødestederne. Derudover bidrager KIT med at fundraise økonomi til de sociale og faglige aktiviteter der udføres. Igennem menighedshusene og foreningerne kommer KIT i kontakt med ca. 5.000 socialt udsatte nydanskere og ca. 500 frivillige om året.

Aktiviteterne og mødestederne er af folkeoplysende karakter og veksler fra sociale fællesspisninger, højtidsfester, kulturarrangementer til undervisning i dansk og dansk kultur. Derudover hjælper frivillige i aktiviteterne og mødestederne med lektie- og jobsøgningshjælp, samt tilbyder hjælp til at forstå kommunikation fra det offentlige, samt at bisidder i forhold til offentlige myndigheder.

Rikke Trige Jensen og Mikkel Rytter holdt oplæg på baggrund af rapporten ”Kvoteflygtninge, religion og nye fællesskaber. En undersøgelse af congolesiske kvoteflygtninges inklusion og deltagelse i kristne menigheder”.

Vi blev budt velkommen af KITs Generalsekretær Ruben Holmgren Falk, der i sin præsentation fremhævede hvordan rapporten på mange måder dokumenterer det, som mange aktive i KIT allerede kender fra deres arbejde i forskellige menigheder rundt om i landet, nemlig at den nære relation og det religiøse fællesskab kan udgøre en form for ”smart inklusionsrum”, som vi kalder det i rapporten. Ruben fortalte, at han begejstret havde delt rapporten med diverse kirkeordførere på Christiansborg.

Oplægget havde vi delt i to. Først gav Mikkel en generel introduktion til projektets forskningsdesign og bemanding med forskere fra AU og VIVE, samt praktikere fra DRC Dansk Flygtningehjælp. Han præsenterede de forskellige forgreninger projektet har fået med en række delprojekter og outputs i form af rapporter og film. Og hvordan projektets viden hele tiden føder tilbage ind i kommunale frontmedarbejderes praksis via rapporter og seminarer med modtagekommune gennemført i samarbejde med SIRI – Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Derefter tog Rikke over og præsenterede fund og hovedpointer fra rapporten – suppleret med en række sigende citater. Efter oplægget var der en Q&A session med et spørgelystent publikum bestående af de ca. 70 deltagere på seminaret.

 Det var en god dag, hvor vi fik delt viden fra projektet og fik en masse nye input og kontakter med dygtige og dedikerede medarbejdere fra kirker og menigheder i hele landet.

/ Mikkel Rytter