Aarhus Universitets segl

Udvælgelsen af nye kvoteflygtninge er i gang

200 kvoteflygtninge fra DR Congo og Burundi er kommet fra Rwanda til Danmark i perioden december 2021 til maj 2022. På grund af corona har processen været forsinket, så de nyankomne er den del af den kvote, som Danmark i 2020 besluttede at modtage.

Aktuelt er udvælgelsen af 2021-kvoten i gang. Jeg er netop kommet hjem fra en uge i Rwanda, hvor jeg har været afsted med en delegation bestående af medarbejdere fra DRC Dansk Flygtningehjælp og Udlændingestyrelsen. Formålet med rejsen har været at interviewe de flygtninge, der er indstillet af UNHCR til genbosætning i Danmark.

Den målgruppe, som de danske myndigheder har efterspurgt hos UNHCR, er den samme som det foregående år – dvs. enlige kvinder uden mandligt netværk. De fleste har børn, enkelte har ikke. Desuden er LGBT+ flygtninge inkluderet i kvoten denne gang.

Interviewene har blandt andet fokus på at verificere de informationer, UNHCR har om de enkelte flygtninge, og det er en samtale om genbosætningsprocessen og vilkår som flygtning i Danmark samt herunder den enkeltes motivation for at blive genbosat i Danmark. Interviews danner baggrund for Udlændingestyrelsens endelige vurdering af, om flygtningene godkendes til at skulle til Danmark.

Generelt er det en meget udsat gruppe flygtninge, der har nogle hårde liv i bagagen. De har næsten alle opholdt sig i store flygtningelejre i Rwanda i mange år, og vilkårene for flygtninge i Rwanda er barske.

Flygtninge har få rettigheder i Rwanda, som er et fattigt land med høj arbejdsløshed samt mangel på jord, og den økonomiske støtte fra UNHCR er meget lav. Det betyder, at mulighederne for at få et arbejde eller en indtægt er stærkt begrænsede, og mange lever således afsondret i lejrene langt fra hovedstaden, hvor de skal klare sig for omkring 100 kr. om måneden.

UNHCR har ikke haft mulighed for at indstille alle de ønskede 200 kvoteflygtninge, så på rejsen fik vi interviewet 159 personer. Forventningen er, at de kan få svar inden for et par måneder, og at de – hvis alt går vel – kan komme til Danmark i 2022. Det er pt. uafklaret, hvordan den resterende del af kvoten på 200 mennesker vil blive udvalgt.


Kigali Genocide Memorial

En af dagene havde vi tid til at besøge Kigali Genocide Memorial. I 1994 mistede omkring en million mennesker livet i folkedrabet mod tutsier (og moderate hutuer). 250.000 af ofrene er begravet på mindesmærket i Kigali. Folkedrabet er et nationalt traume, der stadig bearbejdes i Rwanda. De etniske konflikter, der kom til udtryk ifm. folkedrabet, rakte også ind i den østlige del af DR Congo, hvilket er årsag til, at mange tutsier gennem årene har måtte flygtninge fra DR Congo til Rwanda.

Af Mads Ted-Drud Jensen, DRC Dansk Flygtningehjælp