Aarhus Universitets segl

Familie-til-Familie (F2F)

Et af projektets formål er at bidrage til kvalificering af en “familie-til-familie”-indsats (F2F), der skal sikre bedst mulige vilkår for fremtidig genbosætning og inklusion af kvoteflygtninge i Danmark. Modsat asylansøgere, som har boet på asylcentre i Danmark, kommer kvoteflygtninge direkte ud i deres nye hjemkommuner. Overgangen fra de flygtningelejre, de i årevis har været bosat i, til deres nye tilværelse i Danmark er således meget abrupt. Derfor har projektet fokus på at forstå deres specifikke oplevelser og udfordringer i Danmark for på denne måde at kunne videreudvikle og finjustere den frivillige indsats.

Arbejdet med F2F-modellen er en videreudvikling af den indsats, der i dag foregår i det store netværk af lokale frivilliggrupper, der er organiseret og udviklet i konteksten af ”Venner Viser Vej”, som er et nationalt partnerskab mellem Dansk Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp. I denne indsats bliver der ydet en frivilligbaseret 1-til-1 støtte til alle flygtninge over hele landet – både mellem enkeltpersoner og familier.

I ”Reorienting Integration” zoomer vi imidlertid helt ind på de congolesiske kvoteflygtninges hverdag med henblik på at rette en særlig familieorienteret frivilligindsats mod de konkrete behov hos denne specifikke målgruppe. Vi kvalificerer dermed en F2F-indsats til et praktisk redskab, som kommuner og NGO’er vil kunne gøre brug af i arbejdet med at forberede ankomsten af fremtidige kvoteflygtninge til Danmark. Det er derudover også vores overbevisning, at modellen kan være anvendelig i andre skandinaviske lande, som modtager kvoteflygtninge fra det afrikanske kontinent.

Det konkrete arbejde med at udvikle F2F-indsatsen vil foregå i to danske kommuner, som således vil udgøre små ”sociale laboratorier”. Her er det målet at matche congolesiske familier med danske familier og øvrige frivillige fra lokalområdet. Ideelt set sker dette inden for de første tre måneder efter kvoteflygtningenes ankomst til landet. DRC Dansk Flygtningehjælp står for at rekruttere og derefter matche de frivillige med de congolesiske familier og for at forberede de danske frivillige på mødet med familier med kvoteflygtningebaggrund. Forholdet og relationerne mellem familierne udvikles over tid gennem fælles aktiviteter og oplevelser. De konkrete aktiviteter vil afhænge af familiernes individuelle behov og ressourcer men kan være alt fra familiemiddage, guidede ture i lokale nabolag, sprogtræning, hjælp til NemID, husholdning, legeaftaler med børnene eller hjælp til AULA. De konkrete familiematches følges og dokumenteres af ansatte ved CUF/DRC Dansk Flygtningehjælp og projektets forskere. Ambitionen er, at den indsamlede viden skal kvalificere den løbende evaluering og udvikling af indsatsen, så den bliver præcis i sin intervention og styrkelse af kvoteflygtninges inklusion i det danske samfund.

Udviklingen af F2F-indsatsen beror således på præmissen om civilsamfund og frivillige som en vigtig ressource i arbejdet med at inkludere kvoteflygtninge i danske verdner. Vi arbejder ud fra den hypotese, at udviklingen af stærke relationer mellem familier bestående af voksne og børn, vil udgøre en ressource der kan hjælpe og støtte flygtningefamilierne og forhåbenligt afhjælpe den forvirring og desorientering, de uværgerligt vil gennemleve i forbindelse med deres genbosætning i danske kommuner.