Aarhus Universitets segl

Arkiv- og biblioteksbesøg

På denne side har vi samlet forskellige beretninger fra og råd til arkiv- og biblioteksbesøg, som måske kan være relevante at læse for dig, som snart selv skal på arkivarbejde eller bare gerne vil se, hvad dine historie-ph.d.-kollegaer har foretaget sig og oplevet rundt omkring. 

Siden er under opbygning, og vi hører derfor meget gerne fra dig, hvis du gerne vil dele nogle erfaringer eller give gode råd. Har du lyst til at bidrage til siden, skal du skrive til ph.d.-studerende fra RUC Sine Maria Vinther på smariav@ruc.dk eller til ph.d.-studerende fra AU Bjarke Hellemann Weiss på bjhe@cas.au.dk. Så lægger vi dit bidrag op på siden!

På grund af udveksling i foråret 2022 vil der muligvis gå lidt længere tid end normalt med at lægge
jeres beskrivelser op eller med at svare på eventuelle spørgsmål, men I skal endelig ikke tøve med
at sende noget til os.

Håndskriftsafdelingen i København: Bestil arkivalier i (meget) god tid!

Som ph.d.-studerende har jeg arbejdet en del med kilder på håndskriftsafdelingen på Det kgl. Bibliotek i København, som i øvrigt nu er placeret i samme læsesal som Rigsarkivet. Et vigtigt råd, jeg kan give videre, og som jeg ville ønske, jeg havde vidst på forhånd, er: Bestil altid dine arkivalier i (meget) god tid! 

Det kan tage en del tid at få bestilt arkivalier til håndskriftsafdelingen, da man - især som samtidshistoriker -  ofte skal igennem en række godkendelser og tilladelser, før man må se dokumenterne. Derefter skal arkivalierne ofte leveres fra et fjernlager og ind til selve læsesalen på arkivet, hvor du kan læse i dem. Men: Transporten fra fjernlageret og ind til arkivet sker kun én gang i ugen (torsdag), hvorfor det kan være altafgørende, at dine arkivalier når at komme med denne transport, hvis du f.eks. har bestilt togbilletter fra Aarhus til København til om mandagen ugen efter. Det havde jeg gjort, men på grund af helligdag kom arkivalierne ikke med i transporten, hvorfor de først kunne komme torsdag og ikke mandag, som jeg havde planlagt hele arkivbesøget efter. Min arkivuge blev dermed forkortet fra fem til to dage!

Derfor: Bestil hellere arkivalierne i meget god tid, så du ikke spilder penge på transport eller tid med at planlægge en hel uge på arkivet. Hvis dine arkivalier skulle komme i (alt) for god tid i forhold til, hvornår du havde planlagt at tage af sted, kan du altid henvende dig til håndskriftafdelingen, og de vil lægge en seddel på arkivalierne med besked om, hvornår du kommer. På den måde bliver de bestilte arkivalier ikke sat tilbage på fjernarkivet. I enkelte tilfælde kan dine arkivalier selvfølgelig være bestilt af en anden låner og skal tilbageleveres, men idet vores forskning ofte er ret specifik, sker det meget sjældent. Jeg har aldrig oplevet at skulle aflevere arkivalier, fordi de var bestilt af en anden bruger. Og jeg forsker endda i Anden Verdenskrig... 

Derudover er arkivet meget let at bruge, og det er nemt at finde interessante arkivalier via Det kgl. Biblioteks søgefunktion under "Avanceret søgning". God fornøjelse, hvis du skal af sted!


Troels Solgaard Andersen,
September 2021

Rigsarkivet, Viborg

I Aarhus har man desværre ikke længere et lokalt arkiv, hvortil man kan bestille arkivalier fra Rigsarkivet. Det tætteste sted, man kan bestille sit materiale til, er derfor Viborg, hvor Rigsarkivet har en afdeling.

I forbindelse med mit ph.d.-projekt har jeg lavet meget kildearbejde på læsesalen i Viborg. Det har betydet, at jeg har skullet pendle en del, både med tog og bil. Det er nemt at få arkivalierne bragt ud, men man skal være forberedt på, at der kan gå op til 14 dage, før arkivalierne ankommer, hvorfor det er en god idé at være ude i god tid. 

Du søger på arkivalier via databasen Daisy, hvorigennem du også kan bestille dit materiale til Viborg. Her kan du også bestille materiale til f.eks. Aabenraa eller Odense, hvis ikke du vil helt til København. 

Arkivet har desværre begrænsede åbningstider fra tirsdag-torsdag, 9-16. Du kan læse mere om læsesalen i Viborg her: https://www.sa.dk/da/brug-arkivet/besoeg-en-laesesal/rigsarkivets-laesesal-viborg/. 

I Viborg er der mulighed for parkering, men pladserne bliver hurtigt taget - også af andre end besøgende på arkivet - fordi de er gratis. Derfor er det også en god idé at komme i god tid, hvis du er med bil. Kommer du med tog, er der cirka 15-20 minutters vej på benene. Arkivet ligger i nærheden af stadion. 

Troels Solgaard Andersen,
September 2021

Riksarkivet i Oslo: Meget velfungerende!

Skal du til Oslo i forbindelse med din forskning, og har du overvejet at tage på arkivet, så skal du på ingen måde være bekymret. Riksarkivet i Oslo er meget nemt at bruge og generelt yderst velfungerende. 

Som ph.d.-studerende var jeg selv en del på Riksarkivet i forbindelse med mit udvekslingsophold i Oslo. Riksarkivet kaldes også for Arkivverket, og for at søge i arkivet skal du ind på enten arkivverket.no eller arkivportalen.no, hvor du kan oprette dig som låner. Ellers kan arkivarerne helt sikkert hjælpe dig med at finde frem til relevant materiale. Der er generelt meget hurtig leveringstid (arkivalier kan komme samme dag, du bestiller!), og de er meget søde til at hjælpe. Du bliver oprettet som bruger i systemet, når du kommer første gang, og så er der gratis kaffe i kantinen lige under læsesalen!

Arkivverket ligger i den del af Oslo, der hedder Sognsvann. Tag linje 5 i T-banen mod vest, hvis du kommer fra centrum, og du er derude på cirka 15 minutter. Togene går cirka fire gange i timen, og arkivet er det allersidste stop på linjen. Det er i øvrigt et utroligt flot område, så hvis du skal til Oslo, men ikke nødvendigvis på arkivet, vil jeg alligevel anbefale at tage et smut til Sognsvann. 


Troels Solgaard Andersen,
September 2021