Aarhus Universitets segl

Om projektet

Forundersøgelse og litteraturstudie

Projektet genererer viden om de sanselige aspekter af dufte og om bekæmpelse af lugtgener og skabelse af gode duftmiljøer. Første skridt i projektet har været at indsamle erfaringer internt i Aarhus Kommune. Sideløbende foretager vi en kortlægning af dansk og international litteratur om sanser med fokus på lugtgener og duftmiljøer. Litteratursøgningen er centreret omkring videnskabelige databaser, men med et fokus på erfaringer fra praksis i hospitals- og plejesektoren såvel som kommerciel brug af dufttilsætning.

Feltstudie på aarhusianske plejehjem

Feltstudiet informeres af litteraturstudiet og den interne forundersøgelse i Aarhus Kommune. Formålet med feltstudiet er at kortlægge, hvordan duftmiljøerne opleves af beboere, pårørende, frivillige, personale mv på en række aarhusianske plejehjem. Det undersøges via deltagerobservation og interviews. På den måde genererer studiet viden om, hvilke dufte og lugte der er på plejehjemmene, hvad der lugter og dufter samt hvem der lægger mærke til lugten eller duften og på hvilken måde det påvirker de sociale relationer og f.eks. appetitten hos beboere og gæster. Derudover undersøges det, hvordan der arbejdes med lugtgener og duftmiljøer på plejehjemmene med henblik på at udvikle praksisanbefalinger vedrørende forbedring af gode duftmiljøer og forske i hvad gode duftmiljøer er, og hvilken betydning de har for bl.a. fællesskaber og livskvalitet. 

Projektet mundede ud i en mundtlig afrapportering, en rapport med best practice anbefalinger samt forskningsartikler.

Et interventionsstudie på aarhusianske plejehjem

Denne del af projektet havde først og fremmest til formål at screene 45 plejehjem i Aarhus Kommune for at afdække plejehjemmenes konkrete behov og udfordringer i forhold til duftmiljøet og lydmiljøet. Med afsæt i screeninger samt tidligere kvalitative undersøgelser har projektet implementeret konkrete løsninger til forbedring af duft- og lydmiljøet på udvalgte plejehjem. Gennem kvantitativ og kvalitativ dataindsamling har vi løbende observereret og fulgt implementeringsprocessen af de forskellige interventioner. Dette med henblik på at måle effekten af interventionerne samt evaluere på projektets resultater. Spørgeskemaundersøgelser før og efter implementeringen af interventionerne afspejler markante forbedringer af, hvordan duft- såvel som lydmiljøet opleves af medarbejderne på de aarhusianske plejehjem. F.eks. opleves plejehjemmenes duftmiljøer som mere behagelige og hjemlige samt mindre generende, ligesom der er sket en halvering af negative oplevelser af duftmiljøet blandt personalet.

Projektets resultater og processer er beskrevet i rapporten Hjemlige duft- og lydmiljøer – et interventionsstudie på aarhusianske plejehjem.

Projektorganisation

Susanne Højlund Pedersen, Lektor ved Afdeling for Antropologi

Johanne Korsdal Sørensen, Ekstern Relation Manager

Nina Bergholt Birkedal, Videnskabelig assistent

Sofie Kønig Wilms, Videnskabelig assistent

Amalie Rævsbæk Birch, studentermedhjælper